Nyfödda bebisar kan lämnas bort i lådor – USA inför “baby boxes”

Nathalie Wästerlund
De alltfler babyboxarna som installeras hoppas man leder till att färre bebisar överges på ställen där de dör.

Fler och fler så kallade “baby boxes” har börjat dyka upp i USA. Konceptet är gammalt, men har under de senaste åren börjat komma tillbaka allt mer. Nyblivna mammor kan nu lämna sina nyfödda bebisar i dessa lådor utan rättsliga konsekvenser.

Dessa babylådor riktar sig till nyblivna mammor som av olika anledningar inte kan eller vill behålla sina nyfödda barn. Lådorna är till för att man ska kunna placera sin nyfödda bebis i dem, som sedan tas om hand av personal på det stället där lådan finns. USA har en lag, Safe Haven-lagen, som gör det olagligt att överge bebisar. Detta är en anledning till dessa boxar. En annan anledning är att möjligheten att göra abort i landet drastiskt har minskat efter att den konstitutionella rätten till abort har upphävts.

Tillhandahålls av välgörenhetsorganisationer

Lådorna tillhandahålls ofta av välgörenhetsorganisationer, som till exempel den ideella organisationen Safe Haven Baby Boxes. På sin hemsida beskriver de lådorna på följande sätt:

 “En babylåda installeras i en yttervägg på en utsedd brandstation eller sjukhus. Den har en ytterdörr som automatiskt låses när en nyfödd placeras i babylådan, och en innerdörr som gör att medicinsk personal kan säkra den överlämnade nyfödda inifrån den avsedda byggnaden”.

Varje delstat måste godkänna

Lagstiftningen för att godkänna dessa lådor måste ske i varje enskild delstat. Hittills har tre delstater godkänt förslaget – Indiana, som hittills har sju lådor, Ohio som har två stycken, samt Pennsylvania där den första lådan ska installeras inom en snar framtid. Flera andra delstater har pågående lagförslag angående babylådorna.