Nya regler orsakade köer som försvårade röstningen – Flera gav upp och gick hem

Jannik Svensson
Fortfarande efter mörkrets inbrott sträckte sig en lång kö utanför vallokalen i Nåntunaskolan i Uppsala. Foto: Skärmklipp SVT Uppsala

På flera platser i landet försvårades röstningen av långa köer till vallokalen. Även om vallokalerna höll öppet tills alla i köerna fick rösta lyfts nu kritiska röster runt om i landet. 

Det är meningen att vallokalerna ska stänga 20.00 men på många håll i Sverige fick man hålla öppet extra länge på grund av lång köbildning. Anledningen till köbildningen är de nya reglerna som stipulerar att endast en i taget får hämta valsedel.

Enligt SVT:s valexpert Axel Cronert kan köerna ha resulterat i att folk valde att avstå från att rösta.

– Det är mycket bekymmersamt i så fall. Och man undrar ju vad som händer i slutet av dagen, för trycket på vallokalerna brukar vara som högst när de stänger vid klockan åtta i kväll.

Lång väntetid

Från bland annat Stockholm, Göteborg, Kalmar och Södertälje har det rapporterats långa kötider.

SVT Uppsala rapporterar att man utanför flera vallokaler i Uppsala hade långa köer fortfarande vid 21.30-tiden på söndagskvällen.

– Det är två timmars kö. Folk går hem, framförallt äldre personer. Det är upprörande. De tröttnar och säger ”Jag skiter i det här”, säger väljaren Benny Hellis, 78 år, till Aftonbladet.

Han berättar för Aftonbladet att han själv, på grund av ålder, tycker att det är jobbigt att stå upp men att han sett flera som haft det värre.

– Men det har varit äldre personer än mig här och funktionshindrade som inte har haft någonstans att sätta sig, berättar han.

SVT Gävleborg rapporterar om över två timmar långa köer och att flera personer svimmat på grund av värmen.

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.