Nya explosioner i Stockholm under natten – flera personer gripna

Susanne Nilsson

Under natten mot måndagen inträffade två explosioner i Stockholm, i Grimsta respektive Bagarmossen. Precis som vid förra veckans explosioner handlade nattens händelser om sprängladdningar som exploderade i portuppgångar tillhörande flerfamiljshus.

Explosionerna inträffade med ungefär en timmes mellanrum. På båda adresserna bor personer som är kända av polisen sedan tidigare. Polisen utgår ifrån att nattens händelser har ett samband med förra veckans explosioner och med dödsskjutningen i Vällingby på nyårsafton.

Stora skador

Det första larmet kom in till polisen strax efter klockan 03 i natt. En port i Grimsta, nära Vällingby, hade sprängts vilket orsakade stora skador i entren. Även fönsterrutor i övriga huset ska ha krossats. Det finns inga uppgifter om att någon person skadades vid händelsen. Några timmar senare greps fyra personer av polisen. De misstänks för olika brott i samband med sprängningen. Brottsplatsundersökning och förhör med boende i området påbörjades under morgonen och fortsatte under dagen.

Mindre sprängladdning

En dryg timme senare kom nästa larm in. En explosion hade då inträffat i en portuppgång i Bagarmossen i södra Stockholm. Där visade det sig vara en mindre sprängladdning som kastats in i porten, och skadorna blev inte lika omfattande som vid tidigare sprängningar. Inte heller vid den händelsen ska någon person ha skadats. En person greps i området efter händelsen, han är misstänkt för delaktighet i allmänfarlig vårdslöshet och olaga hot.