Ny teaterpjäs skriven av artificiell intelligens – första i sitt slag

Nathalie Wästerlund
Foto: revetscenkonst.se

Den sjunde november hade pjäsen Nattygsbordet premiär. Den är det absolut första i sitt slag – för manuset är skrivet helt av artificiell intelligens. En dator har läst innehåll från åtta miljoner hemsidor, och lärt sig hitta mönster i hur människor uttrycker sig.

Artificiell intelligens, AI, är robotars och datorers förmåga att härma och förstå människors och djurs naturliga intelligens. Det handlar oftast om kognitiva förmågor som att lära sig språk, generalisera och lösa olika typer av problem. AI används bland annat för att ersätta eller underlätta människans arbete. Den kan även lösa problem som är för komplicerade för människor.

En fartfylld thrillerkomedi

Det är teatergruppen Revet som ligger bakom skapandet av föreställningen, tillsammans med forskningsgruppen OpenAI. Enligt gruppen är det svårt att säga exakt vad pjäsen handlar om. På deras hemsida beskrivs den som “en fartfylld, absurd och stundom läskig thrillerkomedi som lyfter frågor om teknik, konst och mänskligheten i stort”.

Vad är mänsklighetens essens?

Och frågor om mänskligheten väcker den onekligen – för pjäsen försöker besvara ett antal sådana med hjälp av AI-skrivna dialoger, scenografi-beskrivningar och scenanvisningar. Allt från “Vad är mänsklighetens essens?” till “Vilka tio kriterier behöver uppfyllas för att säkerställa att en hund är en hund”, är några frågor som ställs i deras egen beskrivning av pjäsen.

Premiären gick av stapeln den sjunde november i Göteborg, och sista föreställningen hålls i Lund den 15:e december.