Ny sprängning i Stockholm – samma lägenhetshus utsatt för andra gången

Nathalie Wästerlund

En sprängning skedde i morse i ett trapphus i södra Stockholm. För drygt ett år sen skedde samma sak på samma adress, då med dödlig utgång. Polisen tror att måltavlan varit samma man båda gångerna.

Tidigt på torsdagsmorgonen vaknade boende i ett flerfamiljshus i Farsta av en hög smäll. Polisen larmades och kunde på platsen konstatera att en sprängning skett i trapphuset. Sprängningen ska ha orsakat materiella skador i trapphuset men inga personskador. De boende behövde inte evakueras.

Nationella bombskyddet på plats

Händelsen har inledningsvis rubricerats som allmänfarlig ödeläggelse. Polisen har under morgonen och förmiddagen säkrat spår med hjälp av hundar och kriminaltekniker. Även nationella bombskyddet kom till platsen.

– Det handlar om att säkra spår och ta reda på mer om vad som ligger bakom smällen, sade polisens presstalesperson Carolina Skagerlind till Aftonbladet.

Ingen gripen

Ingen har ännu gripits, men polisen söker aktivt efter gärningsmännen. De har bland annat hört vittnen, genomfört dörrknackning och tittat på material från övervakningskameror i området. Teknikerna var klara på platsen runt klockan ett, då togs även avspärrningarna bort.

Dödlig skjutning på samma adress för ett år sedan

För drygt ett år sedan, oktober 2021, skedde en skjutning på samma adress. Då avled en man i 40-årsåldern och en tonårspojke skadades allvarligt. Polisen teori kring det dådet var att dessa personer blivit offer av misstag, och att måltavlan var en man med gängkopplingar som bodde i huset. Samma man tros vara måltavlan vid dagens detonation.