Ny lag bekämpar droghandel via nätet – postombud får nu rätten att anmäla misstänkta paket

Nathalie Wästerlund

Den andra januari trädde en ny lag i kraft, som kommer göra det svårare för kriminella att skicka droger och vapen via brev. Lagen ger postombud och distbritutörer rätt att bryta sekretessen och anmäla misstänkta paket.

Tidigare har brevbärare och ombud inte haft rätt att anmäla dessa om brottet inte överstiger två år på straffskalan. Det är sekretesslagstiftningen som har hindrat posthanterare från att rapportera om dessa paket, men nu har det alltså ändrats, något Nongrata rapporterat om tidigare.

Tillsammans mot droger

Regionpolischefen Micael Säll Lindahl har arbetat tillsammans med tullen, polisen och åklagarmyndigheten för att driva igenom lagstiftningen genom ett projekt kallat Tillsammans mot droger. Lagen kommer även ge polisen och tullen större möjligheter att begära in information om posthanteringen.

Posthanterare frustrerade över att inte få larma

– Personalen på posten och utlämningsställena får äntligen möjlighet att kontakta polis. Det har varit en frustration för dem att se misstänkta försändelser och inte få larma om det. Nu ser vi fram emot nästa steg i arbetet med en nära samverkan med kommuner och postaktörer, säger Robert Janeheim, områdespolis LPO Piteå Älvdal/Älvsbyn, på polisens hemsida.

Lättillgänglig narkotika via internet

Narkotikahandeln som sker via internet beräknas omsätta ungefär 700 miljoner kronor per år i Sverige. Den är utbredd både via öppna nätet och darknet. Polisen har beräknat att ungefär en miljon paket innehållande narkotika skickas inrikes varje år. Möjligheten att köpa narkotika via internet har inneburit att den fysiska narkotikamarknaden har kunnat undvikas, och på så sätt gjort det mer åtkomligt och lättare för brukare att flyga under polisens radar.