Norske spionen Arne Treholt död

Susanne Nilsson
Den norske storspionen Arne Treholt har avlidit. Foto: Politiets sikkerhetstjeneste - https://www.pst.no/, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75748085 respektive Ole-Christian Bjarkøy - Own work, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=18268801

Arne Treholt, mest känd som en norsk storspion, har avlidit. Han dog på söndagen i sitt hem i Moskva, 80 år gammal. Han var diplomat och politiker och dömdes 1985 till 20 års fängelse för landsförräderi efter att han spionerat för dåvarande Sovjetunionen och Irak.

Treholt själv har hela tiden hävdat att han är oskyldig till de anklagelser som han dömdes för, även om han under rättegången mot honom medgav att han överträtt formella sekretessregler. Han ansåg dock att bevisen mot honom var förfalskade.

Journalist och politiker

Arne Treholt var journalist, bland annat på arbeiderbladet, och politiskt aktiv inom arbeiderpartiet. 1973 började han arbeta på norska utrikesdepartementet, och blev sedan statssekreterare. Under slutet av 70-talet och början av 80-talet var han ambassadråd vid den norska FN-delegationen i New York.

Dömdes till 20 års fängelse

Genom sitt arbetet hade Treholt tillgång till hemliga handlingar. När han greps 1984, på väg till Wien för att träffa en KGB-general, hade han med sig en väska full med sekretessbelagda dokument. Efter gripandet framkom att Treholt tidigare lämnat över stora mängder hemligstämplade försvarsdokument till Sovjetunionen. Han dömdes till 20 års fängelse men benådades och frigavs efter åtta år på grund av hälsoskäl.

Skrivit två böcker

Efter frigivningen var Treholt bosatt på Cypern och i Ryssland. Han har skrivit två böcker, “Ensam” och “Gråzoner”, som båda handlar om att han anser sig ha blivit oskyldigt dömd. Han dog i sitt hem efter en kort tids sjukdom, 80 år gammal.