Nationell trafikvecka under vecka 33

Susanne Nilsson

Under vecka 33 kommer polisen att ha en nationell trafikvecka. Detta på grund av att många är tillbaka från semestern och skolorna startar igen på många håll i landet.

Många människor kommer att röra sig på gatorna på väg till och från arbetsplatser och skolor under vecka 33. För att öka säkerheten i trafiken under veckan kommer polisen att göra extra kontroller på vägarna, framför allt hastighetskontroller.

“Ska kunna känna sig trygga på vägarna”

Kontrollerna kommer framför allt att göras på 30-sträckor utanför skolor, i bostadsområden och i städernas centrala delar.

– Hastighetsbegränsningarna finns av en anledning och små överträdelser kan vara förödande. Det är många barn som nyss har börjat skolan och som är ovana att röra sig i trafiken. De ska få en trygg skolstart och det innebär också att de ska kunna känna sig trygga på vägarna, säger Ursula Edström, trafikstrateg vid polisen, i ett pressmeddelande.

Hastighetskontroller viktiga för att bidra till nollvisionen

En oskyddad trafikant har goda chanser att överleva en krock med en bil som kör i 30 km/h. Kör bilen däremot i 50 km/h är överlevnadschansen marginell. Detta enligt Trafikverket.

– Hastighetskontroller är för polisen ett av de viktigaste arbetssätten för att bidra till Nollvisionen, att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken, säger Ursula Edström i pressmeddelandet.