Nasas försök lyckades – rymdfarkost träffade asteroid

Susanne Nilsson

Nasas försök att skicka upp en rymdraket i syfte att låta den träffa en asteroid har lyckats. Natten mot tisdagen svensk tid rammade farkosten Dart en ofarlig asteroid som befann sig mer än en miljon mil från jorden.

Elena Adams är en av de ansvariga för projektet.

– Det var mer eller mindre mitt i prick. Jag tror, så vitt vi kan säga, att det första planetariska försvarstestet var en framgång, säger hon i en presskonferens enligt TT.

Upp till två månaders väntan

Dart (Double asteroid redirection test) skickades upp mot rymden den 24 november förra året. Nasas förhoppning var att kunna styra Dart mot asteroidmånen Dimorphos, vars storlek uppgick till 160 meter i diameter. Detta lyckades man alltså med. Men, nu återstår en väntan på upp till två månader innan man kan se om asteroiden har ändrat kurs, skriver The Guardian.

Nya möjligheter att skydda oss

Om försöket visar sig lyckat även på så sätt att asteroiden ändrar kurs, så innebär det att vi nu har nya möjligheter att i framtiden kunna skydda oss mot farliga asteroidnedslag. Men, bara det faktum att man lyckades träffa asteroiden med rymdfarkosten gör skillnad, enligt Elena Adams.

– Jordbor borde kunna sova bättre, jag kommer definitivt att göra det, säger hon i pressmeddelandet.