Narkotikapåverkad kvinna körde in i hus – frikänns eftersom hon kan ha kört i sömnen

Nathalie Wästerlund
Svea hovrätt friade, i likhet med tingsrätten, kvinnan. Foto: wiki commons

En 49-åriga kvinna har friats från smitning och grovt rattfylleri i både tingsrätten och hovrätten, rapporterar Dagens Juridik. Detta eftersom bägge instanser anser det möjligt att hon kört bilen i sömnen.

I åtalet framgår det att hon en natt under sommaren 2021 satte sig i bilen och körde hemifrån. Ett polisvittne berättar om hur kvinnan “studsat mot vägkanterna” i cirka 40 kilometer i timmen, trots att hon var på en 80-väg. Till slut körde kvinnan av vägen och in i ett hus i Falun, så att det uppstod skador på huset. Därefter lämnade hon platsen utan att lämna personuppgifter, så som hon borde ha gjort.

Narkotika i blodet

En stund senare omhändertogs kvinnan av poliser i Falun, och hon togs med för provtagning. I hennes blod fanns en större mängd zolpidem, som är ett narkotikaklassat sömnmedel som man inte får köra bil på. Kvinnan själv berättade senare i förhör att hon aldrig skulle köra bil när hon var påverkad av sina mediciner. Hon minns ingenting förrän polisen väckte henne i hennes bil efter olyckan, och uppger att hon måste ha kört bilen i sömnen.

Inget bevis för uppsåt

Tingsrätten ansåg att det inte kunde uteslutas att kvinnan saknat uppsåt att köra rattfull samt att smita från olycksplatsen. Åtalet ogillades därför. När fallet togs upp i Svea hovrätt så frikände även dem henne. Åklagaren hade åberopat ett rättstoxikologiskt yttrande, i vilket läkare fastställde att kvinnan måste tagit en högre dos zolpidem än vad som ordinerats. Men detta var inget bevis för hennes uppsåt, utan det slogs fast att kvinnan av misstag kan ha intagit flera doser medicin då det förekommer att man glömmer bort att man tagit första dosen.

Frikänns helt

Hovrätten ansåg därför att kvinnans oskuld vägde tyngre, och att det som framkommit verkade trovärdigt. Åtalet ogillas därför och tingsrättens dom fastställs.