Nämndeman får sparken – tog sig en tupplur under pågående förhandling

Nathalie Wästerlund
En nämndeman vid Förvaltningsrätten i Stockholm somnade under en förhandling och fick sparken. Foto: Carl Johan Erikson

En nämndeman somnade gång på gång under pågående förhandlingar, och dessutom ställde han irrelevanta frågor och verkade inte ha läst på om målen. Han har därför fått sparken, rapporterar Mitt i.

I augusti 2022 pågick det en förhandling i Förvaltningsrätten i Stockholm. Med i rummet var bland annat en nämndeman som satt i rätten för Moderaterna. Mannen i fråga ska ha suttit och blundat, varvid ordföranden gav honom en spark under bordet. Detta upprepades ännu en gång några minuter senare, och när mannen till slut börjat blunda igen för tredje gången så avbröt man förhandlingarna.

Stor oförståelse

Enligt Mitt i ska mannen tidigare ha haft “stor oförståelse för vad han skulle ta ställning till” och ”ställt frågor som inte hade med målen att göra”. Han ska även ha blivit försenad till tidigare förhandlingar och inte varit insatt i vad målen skedde.

Han sov inte, bara blundade

Nämndemannen nekar till alla anklagelser och hävdar att han “inte sovit utan blundat för att bättre höra när en kvinna talade med låg röst”. Enligt honom själv ska han inte heller ha ställt irrelevanta frågor, och bara kommit för sent en enda gång. Men då låg felet inte hos honom, utan hos tunnelbanan som det just då var stopp i.

Entledigad från sin tjänst

Förvaltningsrättens bedömning landade i att mannen var olämplig som nämndeman, och att han betett sig på ett sådant sätt som “riskerar att skada förtroendet för den dömande verksamheten”. Han har därför blivit entledigad från sin tjänst.