Mycket jämnt mellan de nya blocken – Valet ser ut att bli rysare

Jannik Svensson

Det skiljer knappt en procentenhet mellan Ulf Kristersson (M) och Magdalena Anderssons (S) tilltänkta regeringsunderlag. Detta enligt en sammanvägning av flera stora instituts olika opinionsundersökningar som Omni har gjort.

I undersökningen, som heter Omnipoll, slog de samman 29 olika mätningar. Resultatet tyder på fortsatt rysare för företrädare för de båda blocken

Socialdemokraterna29,3%
Sverigedemokraterna19,9%
Moderaterna17,8%
Vänsterpartiet8,1%
Centerpartiet7,1%
Kristdemokraterna6%
Liberalerna5,2%
Miljöpartiet5,2%
Övriga1,4%
Fördelning efter valet efter Omnipoll

Enligt Omnipoll klarar både L och MP riksdagsspärren på 4% och blir då en viktig del i att stödja blocken i kommande regeringsförhandlingar. Om någon av dessa två partier hamnar under spärren innebär det i princip valseger för det andra blocket.

Regeringsunderlag innefattar V och SD

Genom åren har flera partier gjort politik av att inte samarbeta med vissa partier. Man har speciellt tagit avstånd från SD och V. Det är troligt att denna politik läggs åt sidan under regeringsförhandlingarna.

Enligt Omnipolls sammanslagning får Magdalena Anderssons block bestående av S+V+C+MP 49,7 får procent.

Ulf Kristerssons block bestående av M+SD+KD+L får 48,9%.

Kan vara slut på isoleringspolitik

Nytt inför detta val är Centerpartiets tydliga ställningstagande för Socialdemokraterna och hennes block. Partiledaren Annie Lööf (C) har tidigare bedömt samarbete med Socialdemokraterna som osannolikt, men inför valet detta år skiftat.

Något som kan försvåra det nya vänsterblockets regeringsbildning är att centerledaren samtidig uppgett flera gånger att hon inte vill att Vänsterpartiet ska ha inflytande. Vänsterpartiets stöd är avgörande för Magdalena Anderssons regering i det scenario som Omnipoll visar.

Också det nya högerblocket får svårigheter i regeringsbildningen då många utspel mot SD:s inflytande har gjorts. Huruvida SD får vara med i regeringen eller bara vara stödparti bli knäckfrågan för Ulf Kristersson vid valvinst.

Här kan du se hela sammanvägningen, samt läsa om metod.

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.