Musikhjälpen avslutad – drygt 54 miljoner kronor samlades in

Susanne Nilsson
Musikhjälpen 2022:s programledare Oscar Zia, Klas Eriksson och Tina Mehrafzoon. Foto: Mattias Alm, Sveriges Radio

På söndagskvällen avslutades Musikhjälpen 2022, som sändes från Kungstorget i Göteborg. Årets tema var “För en tryggare barndom på flykt från krig”, och det insamlade beloppet är det näst högsta sedan Musikhjälpen startade år 2008.

Efter en vecka och totalt 144 timmars direktsändning klev programledarna Oscar Zia, Tina Mehrafzoon och Klas Eriksson ut ur buren. Engagemanget i årets insamling har varit stort, både bland privatpersoner, kända personer, organisationer och företag.

Gör skillnad

Många har önskat musik, mer än 70 000 låtönskningar kom in under veckan. Andra har budat på auktioner, ordnat evenemang, bidragit till insamlingar eller startat egna insamlingsbössor.
– Musikhjälpen-publiken har återigen visat att vi kan skapa något stort tillsammans när alla bidrar med det man kan. Vi har sett människor engagera sig från norr till söder, genom allt från löpning i lussebulledräkt till husdjursbössor och låtönskningar. Värmen och engagemanget som vi känt den här veckan kan vi leva på länge – och det bästa är att det gör skillnad för barn på flykt från krig, säger Simon Rosenqvist, projektledare på Sveriges Radio, på SR:s hemsida.

Radiohjälpen tackar för alla bidrag

Radiohjälpen kommer nu att fördela de insamlade pengarna.

– Ett stort tack till alla som bidragit! Radiohjälpens arbete med att bedöma alla ansökande projektkoncept har redan börjat. Mycket viktigt kommer att stödjas med Musikhjälpens insamling, och bidra till en tryggare barndom på flykt, säger Radiohjälpens generalsekreterare Kristina Henschen till Sveriges Radio.