Musikåret 2023 – här är årets konserter

Susanne Nilsson
Metallica, Den Svenska Björnstammen och Bruce Springsteen - några av alla artister som besöker Sverige i år. Foto: Bruce Springsteen: Bill Ebbesen - Own work, CC BY-SA 3.0 och Den Svenska Björnstammen: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=20179115Quispiam - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=63666220

Konsertåret 2023 visar på en stor variation av både kända och mindre kända artister och olika musikgenrer. Bland de stora internationella artister som besöker Sverige ses bland annat de legendariska hårdrocksbanden Metallica, Iron Maiden och KISS. Andra stora namn som kommer hit är The Weekend, Patti Smith, Bruce Springsteen och Robbie Williams. Även Ozzy Osbourne ger sig ut på det som tros bli hans sista turné.

Bland de mera kända svenska artister som turnerar under året ses bland annat Molly Hammar, Den Svenska Björnstammen, det svenska rockbandet Nestor samt vissångerskan Lisa Ekdahl. Vidare ses sångaren och skådespelaren Andreas Lundstedt, som gör en turné där han hyllar den bortgångne sångaren George Michael.

Ett urval av årets konserter

Nongrata kommer att besöka och recensera några av årets spelningar. Här listar vi ett urval av de konserter som väntar under 2023.

Januari

ron Maidens sångare Bruce Dickinson gästar Sverige med sin hyllade Spoken Word Tour. Han gör två framträdanden i Sverige, i Stockholm den 17/1 på lilla Cirkus och på Slagthuset i Malmö den 20/1.

Apocalyptica & Epica, symphonic metal-band från Finland respektive Holland, ger sig ut på en gemensam Europaturné. De spelar på Berns i Stockholm den 24/1.

Sångaren och röstskådespelaren Randy Newman, vars karriär är inne på sitt 45:e år, spelar den 25/1 på Lilla Cirkus i Stockholm.

Indie-sångaren Matt Corby, som på sitt debutalbum från 2018 både sjöng och spelade alla instrument själv, spelar på Nalen i Stockholm den 26/1.

Norlie och KKV inleder sin turné med en spelning på Slagthuset i Malmö den 27/1.

Det konstnärliga rockbandet Palaye Royale, kända för sina spektakulära framträdanden, spelar på Fryshuset i Stockholm den 28/1.

Februari

Indie-sångerskan Hyd, som släpper ett nytt album i år, spelar på Slakthuset Stockholm den 3/2.

Det australiensiska Indierockbandet Sticky Fingers spelar på Berns i Stockholm den 6/2.

Det amerikanska heavy metal-bandet Ice Nine kills gör flera spelningar i Sverige i år. Den 9/2 spelar de i Göteborg och den 11/2 i Stockholm. De kommer även att vara förband åt Metallica på Ullevi.

Svenska popbandet Den Svenska Björnstammen gör åtta stycken spelningar runt om i Sverige mellan den 10/2  och 11/3.

Molly Hammar ger sig ut på sin vårturné All My Friends. Turnén inleds på Cirkus i Stockholm den 23/2 och avslutas i Uppsala den 23/3.

Mars

Robbie Williams gör under sin XXV Tour en spelning i Sverige, den 1/3 på Avicii Arena.

Jazz/blues-sångaren Michael Bublé spelar på Avicii Arena den 10/3.

Queen Extravaganza, vars medlemmar handplockats av Queens Roger Taylor och Brian May, gör en turné för att fira Queens 50-årsjubileum. Den 4, 5 och 6/3 spelar de i Sverige.

Lisa Ekdahl, vis- och jazzsångerska som liknats vid en modern Greta Garbo, gör nio spelningar runt om i Sverige i april och maj.

Maj

Ozzy Osbourne ger sig ut på turné med sin show “No more tours 2”. Rocksångaren har under en längre tid varit drabbad av hälsoproblem och det var oklart om han skulle kunna genomföra sina planerade spelningar. Hans Sverigebesök blev framflyttat till den 5/5 då han spelar på Friends Arena i Stockholm tillsammans med Judas Priest.

Andreas Lundstedt, främst känd från popgruppen Alcazar, ger sig ut på en turné han kallar FREEDOM, där han hyllar den kända popsångaren George Michael som gick bort 2016. Han gör två shower efter varandra på Cirkus i Stockholm den 20/5.

Det världskända brittiska syntpopbandet Depeche Mode, som idag består av David Gahan och Martin Gore, spelar på Friends Arena i Stockholm den 23/5.

Peter Gabriel, brittisk sångare, kompositör och musiker känd från bandet Genesis, spelar på Avicii Arena den 31/5.

Juni

R&B-sångaren The Weeknd åker på världsturné och spelar på Tele2 Arena den 17 och 18/6.

Patti Smith, 76-årig amerikansk rocksångerska med en lång karriär bakom sig, gör tillsammans med sitt band fem spelningar i juni i Malmö, Göteborg och Stockholm.

Metallica spelar på Ullevi den 16 och 18/6 som en del av sin M72 World Tour. De har valt ett annorlunda koncept, där man kan köpa antingen endagsbiljett eller tvådagarsbiljett.

Sweden Rock Festival pågår 7–10/6 i skånska Sölvesborg. Iron Maiden, Mötley Crue, Def Leppard, Ghost, Deep Purple, Sator, Pantera och Skid Row är bara några av de kända rockband som besöker festivalen i år.

Bruce Springsteen and The E-street Band spelar på Ullevi den 24 och 26/6 plus vid en extrainsatt spelning den 28/6.

Juli

Elton John besöker Sverige och spelar på Tele2 Arena den 7 och 8/8.

Coldplay spelar på Ullevi vid fyra tillfällen i juli, den 8, 9 11 och 12. De två senare datumen är extrainsatta spelningar.

Gyllene Tider åker på sommarturné och spelar på olika platser runt om i landet i juli och augusti.

Det legendariska hårdrocksbandet KISS gör två spelningar i Rättvik, den 12 och 13/7.

Augusti

The Hives, Mando Diao och The Sounds gör fyra gemensamma spelningar i augusti.

Laleh spelar på Tele2 Arena den 19/8 och på Ullevi den 28/8.

September

Blink-182 spelar på Avicii Arena den 13/9.