Morddömd friad efter 38 år i fängelse – DNA-test pekade ut annan man

Susanne Nilsson
Foto: The Innocence Project

Maurice Hastings dömdes 1983 till livstids fängelse i Kalifornien, USA, för mord och mordförsök. Nu har han släppts efter att ny DNA-bevisning visat att han är oskyldig.

Den nu 69-årige Hastings dömdes 1988 för att ha mördat en kvinna genom att skjuta henne i huvudet, samt för mordförsök på kvinnans man och hans vän.

DNA-test användes inte

Den mördade kvinnan, vars döda kropp hittades i bakluckan på hennes egen bil, hade även utsatts för en våldtäkt före mordet. Vid obduktionen säkrades DNA i form av sperma från hennes kropp. DNA:t jämfördes dock aldrig mot Hastings.

Det fanns inga fysiska bevis mot Hastings, och flera personer kunde ge honom alibi för dagen då brotten begicks. Trots detta yrkade åklagaren i målet på dödsstraff. Juryn valde dock att döma honom till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning.

Hävdat sin oskuld

Hastings har hela tiden hävdat att han är oskyldig och upprepade gånger bett om att ett DNA-test ska göras. Detta fick han inget gehör för förrän i juni i år. Då visade det sig att sperman på den mördade kvinnans kropp inte tillhörde honom, utan en annan man som dömts för att ha kidnappat och förgripit sig på en kvinna under vapenhot. Den mannen avled i fängelse år 2020.

Inte bitter

Hastings släpptes från fängelset i Kalifornien i fredags. Vid en presskonferens samma dag berättade en märkbart berörd man om hur han under många år bett för att den dagen då han blev friad skulle komma. Han sa sig inte heller vara bitter och att han nu bara vill njuta av sitt liv medan han har det. Detta enligt New York Post.

Stöttar felaktigt dömda

Organisationen LAIP, Los Angeles Innocence Project, jobbar med att hjälpa människor som är felaktigt dömda och fängslade, att frikännas och friges. De vill också uppmärksamma samhället på att rättsmedicinska och biologiska bevis ibland används på ett felaktigt sätt av domstolar, samt förbättra kommunikationen mellan forskare och rättsväsendet för att förebygga framtida orättvisa eller felaktiga domar. Deras arbete innefattar också att stötta felaktigt dömda och deras familjer.

LAIP skriver på sin hemsida att de är väldigt glada över att kunna välkomna Maurice Hastings hem.