Morddömd avtjänade 22 år i fängelse – fri efter ny granskning

Susanne Nilsson
Foto: Steve Ruark/AP Images for The Innnocense Project

Adnan Syed dömdes till livstids fängelse för mordet på sin före detta flickvän. Nu har han släppts ur fängelset efter att den populära amerikanska podden Serial gjort en djupgranskning av fallet.

Hae Min Lee, som var 18 år gammal, försvann den 13 januari 1999 då hon var på väg hem från skolan i Baltimore, USA, där både hon och Adnan Syed gick. Hon hittades senare död i en skog och det visade sig att dödsorsaken var strypning. Syed greps och år 2000 dömdes han mot sitt nekande för mordet.

Viktigt vittne kallades inte

År 2014 inledde kriminalpodden Serial sin granskning av fallet. Flera av de personer som var inblandade i den ursprungliga rättegången medverkade i podden och vissa nya uppgifter framkom. Det ska bland annat ha funnits ett viktigt vittne som hade kunnat ge Syed alibi, ett vittne som inte kallades till rättegången av Syeds dåvarande advokat. Vidare ifrågasattes några av bevisen som åklagaren hade lagt fram.

Under förra veckan framkom fler nya omständigheter som gjorde att domen ifrågasattes. Det ska till exempel finnas två nya misstänkta gärningsmän. Syed, som nu är 41 år gammal och alltså har tillbringat mer än halva sitt liv i fängelse, beviljades därför en ny rättegång. Under måndagens förhandling upphävdes den tidigare domen och Syed släpptes. Han ska nu bära fotboja under en månads tid, vilket är den tid som åklagarna har på sig för att besluta om ytterligare en ny rättegång ska hållas eller ej.

– Vi förklarar ännu inte Adnan Syed som oskyldig, men vi säger att han i rättvisans namn förtjänar en ny rättegång, säger advokat Marilyn Mosby enligt CNN.

Nya avsnitt av podden Serial

Programledaren för podden Serial, Sarah Koenig, var på plats i rätten under måndagen då Syed släpptes. Ett nytt avsnitt om fallet kommer, med anledning av frigivningen, att släppas den 21 september.