Mördade sitt ex under permission från psykiatrin – släpptes ut trots att personalen kände till planerna

Susanne Nilsson

25-åriga Anna Martinsson mördades av sin före detta pojkvän när han hade permission från den psykiatriska avdelning där han vårdades. Det skriver GöteborgsPosten (GP). Minst tre läkare kände till att mannen hade planer på att mörda sitt ex, men ändå beviljades han permission.

GP:s reportrar Michael Verdicchio och Madeleiné Gartéus har granskat fallet, och berättar om det i poddserien “Hennes namn var”. I granskningen framgår att mannen upprepade gånger berättat för personal på avdelningen att han ville döda Anna för att hon gjorde slut med honom.

– Jag är besviken på att vi inte tagit hans mordtankar på allvar. Det faller tungt på oss, säger Mattias Månsson, chefsöverläkare och biträdande verksamhetschef på Psykiatri Nordväst.

Larmade själv polisen

Det var den 3 maj 2017 som polisen fick ett samtal från en man som säger att det skett “en knivolycka” i hans före detta flickväns lägenhet. När polisen kommer till bostaden hittar de Anna Martinsson död på golvet. Hennes före detta pojkvän ligger på hennes blodiga kropp. Han grips på platsen, och döms året efter till 18 års fängelse för mordet.

Berättade för personal att han ville döda sitt ex

Under utredningen framkommer det att mannen vårdades på en låst psykiatrisk avdelning vid tiden för mordet. Det framgår också att han vid flera tillfällen berättat för personal på avdelningen att han velat döda sin före detta flickvän Anna. Redan samma dag som han skrevs in på avdelningen, den 14 april 2017, ska han ha berättat för personalen att han ville döda henne. Dagen efter fick han gå ut på promenad tillsammans med ur personalen, utan att någon riskbedömning gjordes. Detta trots att mannen tidigare dömts för våldsbrott.

Beviljades permissioner trots uttalade mordplaner

Bara nio dagar senare, den 23 april, beviljades mannen en obevakad permission, återigen utan att någon riskbedömning gjordes. Anna Martinsson fick aldrig veta att hennes ex hade uttryckt att han ville döda henne, inte heller fick hon information om hans permissioner. Under en obevakad permission den 2 maj tog mannen pendeltåget till Kallhäll och begav sig hem till Anna. Hon mördades med över 100 knivhugg.

Utredning visade att flera fel begåtts

Efter mordet gjordes en internutredning av Psykiatri Nordväst region Stockholm. Man kom fram till att flera fel hade begåtts. Biträdande verksamhetschef Mattias Månsson uttalar sig för första gången om fallet i podden “Hennes namn var”.

– Att vi missat saker under vårdens gång är uppenbart, att det fanns information som inte gått fram till beslutande läkare är uppenbart en allvarlig brist i ett sådant här sammanhang. Att patienten hade fått frihet att vistas utanför avdelningen utan övervakning med mycket bristfällig underbyggd riskbedömning var förstås också en allvarlig brist, säger han i podden enligt GP.

Vidare säger Månsson att ett av misstagen som gjordes var att mannen beviljades permission under en helg av en jourläkare, som kanske inte fått information om hans mordplaner och som inte läst i hans journaler där informationen fanns.

– Självklart borde all personal som var involverad i vården varit medvetna om att tankarna på att mörda sin före detta fanns hos den här patienten. Det är mycket anmärkningsvärt att det inte verkar ha tagits upp alls i samband med att han beviljades frigång.

Skyddad av sekretess

Mattias Månsson säger vidare enligt GP att avdelningen inte kunde berätta för Anna om mannens mordplaner på grund av rådande sekretess.

– Våra möjligheter att informera henne är med nuvarande lagstiftning väldigt svaga. Det skyddas av sekretess, förutom i väldigt extrema situationer där det finns en akut fara för hennes liv.

Om mannen däremot hade rymt från avdelningen hade de kunnat bryta sekretessen och höra av sig till Anna.

– Det hade fortfarande varit ett sekretessbrott, men hade omfattats av nödvärnsprincipen. Då hade vi ändå kunnat säga att ”din före detta har varit här, och han har uttryckt att han vill döda dig”.

Avtjänar fängelsestraff

Under den rättspsykiatriska utredning som gjordes av mannen i samband med rättegången kom man fram till att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället för mordet. Han avtjänar nu det 18-åriga fängelsestraff han dömdes till efter mordet.