Mördade med 140 knivhugg – döms till sluten ungdomsvård

Ricard Aron Nilsson

I mars åtalades en 16-årig pojke för att ha huggit ihjäl 15-årige Henrik Myllykoski med 140 knivhugg. Nu döms pojken till sluten ungdomsvård i fyra år.

Det var den 2 oktober förra året som Henrik från Alingsås försvann, sex dagar senare hittades han död. Den misstänkte 16-åringen har berättat att tumult uppstått mellan honom och Henrik och att han utövat visst våld mot honom, men han förnekar brott och hävdar sig ha agerat i nödvärn. Nu döms han mot sitt nekande.

Misstänkt allvarlig psykisk störning

Enligt stämningsansökan höggs Henrik omkring 140 gånger. Den rättspsykiatriska utredning som genomförts visar på att den misstänkte tonårspojken kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning, såväl vid mordet som under utredningen.

Den nu dömde pojken och Henrik var bekanta med varandra. Att gärningsman och offer kommer från samma samhälle har haft en stor inverkan de boende.

– Många invånare i Alingsås har berörts starkt av mordet. Därför känns det bra att vi genom ett framgångsrikt utredningsarbete nu har nått fram till ett åtal i denna för många så tragiska händelse, sa Johan Lundberg, lokalpolisområdeschef Alingsås, i en kommentar till ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten när åtal väcktes.