Misstänkt seriemördare i Danmark – 32-åring misstänks ha kidnappat och mördat minderåriga flickor

Nathalie Wästerlund
Dansk polis misstänker att en seriemördare ligger bakom flera våldsbrott.

Den misstänkte gärningsmannen i fallet med danska Filippa, 13, misstänks nu även för det sju år gamla mordet på Emilie Meng. Han utreds även för misstänkt inblandning i ett annat sexualbrott.

Det var den 15 april som 13-åriga Filippa försvann efter en cykeltur när hon delade ut tidningar. När hon inte dök upp igen begav sig hennes familj ut för att leta efter henne. Då hittade de hennes cykel, mobiltelefon och väska med tidningar längs en vägkant. Men flickan syntes inte till.

Hittades flera mil hemifrån

Det skulle dröja lite drygt ett dygn innan Filippa hittades igen. Hon var vid liv och befann sig i en bostad i samhället Korsør, drygt 40 kilometer hemifrån, tillsammans med en 32-årig man. Mannen greps i samband med att man fann henne, misstänkt för frihetsberövande, flera fall av våldtäkt och hot om våld. Han har delvis erkänt till anklagelserna.

– Jag har inga ord för vad Filippa har blivit utsatt för. Bara ett monster kan göra så mot ett barn … Vi är med Filippa så mycket vi bara kan och hon får all vård hon kan få. Jag gråter tillsammans med henne, uppgav hennes mamma för Ekstrabladet efter att hon hittats.

Misstänkt för kallt mordfall

Den danska polisen har nu gått ut med att de misstänker att 32-åringen kan ligga bakom bortförandet och mordet på Emilie Meng, som försvann i juli 2016 när hon var 17 år. Hennes kropp hittades i en sjö på julafton samma år. Det fallet har varit olöst och kallt i sju år – men nu hoppas alltså polisen på att en gärningsman äntligen hittats. Under onsdagens presskonferens meddelade polisen att mannen lämnat DNA-prov, men att man i nuläget inte kan lämna ut fler uppgifter om utredningen.

Kan röra sig om seriebrottsling

Man utreder även om 32-åringen kan vara skyldig till ett fall förra året där en ung kvinna blev våldtagen och misshandlad i staden Sorø som ligger i närheten.

– Våra förundersökningar visar att vi kan koppla honom till ett grovt brott av en tredje kvinna, berättar polisinspektör Kim Kliver.