Medieprofiler klädde ut sina barn till prostituerade kvinnor – möts av hatstorm

Nathalie Wästerlund
Foto: Viktoria Wyckman

Medieprofilen och entreprenören Katrin Zytomierska, 45, hade under lördagen en födelsedagsfest med temat “pimps and hoes”, fritt översatt “hallickar och horor”. Men Zytomierska fick inte riktigt den responsen hon förväntade sig, utan möttes istället av mångtaliga upprörda kommentarer.

Kritiken lät sig inte vänta efter att bilder och videos började spridas online. Bilderna visar hur de två pojkarna, nio respektive 12 år, poserar med bland annat nätstrumpor, peruker, korta kjolar och läppstift. Även deras föräldrar, Zytomierska och hennes ex Bingo Rimér, poserar i matchande utstyrslar.

En video som Julia Franzén, Rimérs nya flickvän, lade ut på sitt instagramkonto visar hur barnen, tillsammans med sina föräldrar, sitter i bilen på väg till festen och skämtsamt kallar sig själva för “horor”. I kommentarsfälten ifrågasätter många både temat på festen och beslutet att klä ut barnen till prostituerade.

Polis reagerar med starkt instagram-inlägg

Simon Häggström, som är polis specialiserad på människohandel och prostitution skriver i ett känslosamt inlägg på instagram att “Jag undrar hur kvinnorna vi pratat med skulle ha reagerat om de fick veta att människor i Sverige roade sig med att gå på fest där de klädde ut sig själva och sina barn till hallickar och ”horor.” Hade de skrattat och tyckt det varit en rolig grej? Jag tror inte det”.

Tillsammans med många andra så har Simon Häggström skrivit om hur osmakligt de anser hela situationen vara, och riktar skarp kritik mot ex-paret. Organisationen Talita, som arbetar med att hjälpa kvinnor ur prostitution, skriver att temat på festen “gör ett skämt av den verklighet som hundratals utsatta kvinnor och flickor i Sverige lever i”, under ett instagram-inlägg med titeln “Den lyckliga horan finns bara på kändisfester”.

“Vi har aldrig haft för avsikt att sexualisera våra barn”

Bilderna togs senare bort från sociala medier, och Zytomierska och Rimér publicerade istället snarlika inlägg där de försvarar sig mot kritiken. De skriver bland annat att “Vi har aldrig haft för avsikt att sexualisera våra barn i bild eller på film. Men eftersom det finns personer som uppfattat bilderna utmanande så har vi valt att ta bort alla bilder med våra barn i tjejkläder”.