MC-gäng flyger under radarn i gängkrigets Sverige

Susanne Nilsson

MC-gängens kriminalitet hamnar i skymundan när mycket fokus ligger på krigen mellan de så kallade lokala kriminella nätverken. Det visar en aktuell rapport från researchföretaget Acta Publica, som har kartlagt de kriminella MC-gängen i Sverige. Fokus i rapporten ligger på Bandidos MC, som visat sig vara mycket brottsligt aktiva.

Under många år uppmärksammades kriminaliteten bland MC-gängen mycket i media. Att det pratas mindre om dem nu betyder inte att deras kriminella verksamhet har minskat. Rapporten visar att när det gäller Bandidos MC är det snarare tvärtom. Grova våldsbrott, sprängdåd och omfattande narkotikahandel är bara några exempel på brott som medlemmarna i MC-gänget är involverade i.

“…har kunnat verka ifred”

Polisregion Syds underrättelsechef Patrik Andersson citeras i Acta Publicas rapport: “De [Bandidos MC – reds anm] har hamnat i skymundan av konflikterna mellan de lokala kriminella nätverken och det dödliga våldet de senaste åren. Polisen har inte haft samma uppmärksamhet på dem som tidigare och de har kunnat verka i fred, även om de har ögonen på sig. Man ska inte underskatta deras kapacitet eller våldskapital.”

Världens näst största MC-klubb

Bandidos Motorcycle Club bildades i Texas, USA, år 1966 och etablerade sig i Sverige 1995. Klubben har numera mellan 2000 och 2500 medlemmar som är utspridda i cirka 80 länder, och är efter rivalerna Hells Angels världens näst största MC-klubb. Majoriteten av medlemmarna är kriminellt belastade.

“Själv uppger organisationen att brott bland medlemmarna inte tolereras, men den bild som såväl polisen som Acta Publica har talar ett annat språk. Medlemmarna inom Bandidos är mycket brottsaktiva, något som också syns mer tydligt hos dem än bland de övriga enprocentsgängen”, skriver Acta Publica i sin rapport.

“Mycket brottsaktiva”

Sverige inte har någon egen sådan, uppfyller Bandidos enligt rapporten samtliga elva kriterier. “Medlemmarna beskrivs som mycket brottsaktiva och verksamma inom flera olika brottstyper, som narkotika- och illegal vapenhantering, bedrägerier, grova våldsbrott och beskyddarverksamhet”, skriver Acta Publica.

Oskyldiga människor har dött i konflikter som Bandidos varit en del av

Precis som i konflikter mellan lokala kriminella gäng har helt oskyldiga människor förlorat sina liv i konflikter som Bandidos MC varit en del av. Bland dessa händelser ses bland annat den uppmärksammade dödsskjutningen på Delta Gym i Stockholm i mars 2022, då en 54-årig man sköts ihjäl på nära håll. Mannen var helt oskyldig, och den egentliga måltavlan tros vara en 41-årig Bandidosmedlem som också befann sig på gymmet vid skjutningen. Allt tyder på att 54-åringen gick emellan och själv dödades. En 16-årig pojke dömdes senare för mordet på 54-åringen och för mordförsök på 41-åringen.

“41-åringen hade under många år varit en god företrädare för klubben som man gärna visade upp på sociala medier. Han var alltså en välkänd medlem som också var lätt att lokalisera då han tränade flitigt på Delta gym, vilket kan ha gjort honom till en naturlig måltavla om skjutningen var riktad mot Bandidos som organisation. Acta Publica har dock källinformation som tyder på att de attacker som här har beskrivits snarare kan ha varit riktade mot individer i klubben”, skriver Acta Publica i sin rapport.

En aktör inom ett pågående gängkrig

I sin sammanfattande analys av bandidos MC skriver Acta Publica följande: “Bandidos MC har historiskt sett varit involverat i grov organiserad brottslighet och denna rapport visar att ingenting har ändrats på den fronten. Även om organisationen enligt källor till Acta Publica egentligen vill vara en “vanlig” mc-klubb så framträder en helt annan bild i förundersökningsprotokoll och domar. Nyligen väcktes åtal där en kriminellt belastad 39-årig Bandidosmedlem anklagas för att ha knivmördat en man i centrala Stockholm. Konflikter mellan specifika avdelningar och kriminella nätverk har som framgått i rapporten lett till att helt utomstående har dödats. Det är bara tur att inte ännu fler har fått sätta livet till vid de planerade och genomförda sprängdåd som har beskrivits i rapporten.”

Rapporten avslutas med ett konstaterande: Bandidos MC är på frammarsch i Sverige. De rekryterar aktivt nya medlemmar, och utvecklingen av deras supportermiljö är framgångsrik. Bandidos MC har blivit en aktör inom ett pågående gängkrig.