Mattel lanserar Barbie-docka med Downs syndrom

Susanne Nilsson
Foto: https://corporate.mattel.com

Leksakstillverkaren Mattel ger ut sin första Barbie-docka med Downs syndrom. Det skriver företaget i ett pressmeddelande på sin hemsida. Dockan har tagits fram i nära samarbete med den amerikanska organisationen NDSS, som arbetar med att sprida information och kunskap om Downs syndrom.

Tillverkaren Mattel skriver att dockan tagits fram för att fler barn ska kunna känna igen sig och för att främja ett inkluderande samhälle.

– Som den mest mångsidiga dockserien på marknaden spelar Barbie en viktig roll i ett barns tidiga upplevelser, och vi är dedikerade till att göra vår del för att motverka socialt stigma genom lek”, säger Lisa McKnight, vice VD för Barbie & Dolls på Mattel, i en kommentar på Mattels hemsida.

“Stolta över att introducera en Barbie-docka med Downs syndrom”

Dockan har en klänning i gult och blått med fjärilar på, som symboliserar Downs syndrom. Hon har ett halsband runt halsen som som symboliserar den extra kromosom som personer med Downs syndrom lever med, och en tillhörande  fotledsortos som är vanlig bland barn med Downs syndrom.

– Vårt mål är att göra det möjligt för alla barn att se sig själva i Barbie, samtidigt som vi uppmuntrar barn att leka med dockor som inte ser ut som de själva. Docklek utanför barnets egna upplevelser kan lära ut förståelse och bygga en större känsla av empati, vilket leder till en mer accepterande värld. Vi är stolta över att introducera en Barbie-docka med Downs syndrom för att bättre spegla världen omkring oss och främja vårt engagemang för att fira inkludering genom lek, säger Lisa McKnight vidare.

“Ett stort steg framåt”

Kandi Pickard, VD och koncernchef på NDSS, säger i en kommentar på Mattels hemsida att det är väldigt glada för samarbetet.

– Det var en ära att samarbeta med Barbie för att ta fram Barbie-dockan med Downs syndrom. Detta betyder så mycket för vårt samhälle, för barnen som för första gången kan leka med en Barbie-docka som ser ut som dem. Denna Barbie tjänar som en påminnelse om att vi aldrig bör underskatta kraften i representation. Det är ett stort steg framåt för inkludering och ett ögonblick som vi firar.

Del i serie av dockor med nya kroppstyper

Barbie-dockan med Downs syndrom är en del i en serie dockor som började lanseras under förra året. I serien finns bland annat en docka med benprotes, en som använder rullstol och manliga dockor som har en smalare och mindre muskulös kroppsbyggnad. År 2017 gavs den Barbie-dockan med hijab ut. Den är utformad efter fäktaren Ibtihaj Muhammad, den första hijab-bärande amerikanen som tävlat i och vunnit en OS-medalj.