Massakern i Mariupol: En fjärdedel av stadens civila befolkning mördad

Jannik Svensson
Foto: Privat / mvs.gov.ua

Minst 113.750 civila personer har mördats eller dött till följd av Rysslands ockupation av hamnstaden Mariupol. Gropar med tusentals lik fylls igen och husgrunder gjuts för att dölja krigsbrott.
– Dessa siffror kommer nog gå upp med tiden, säger soldaten Kenneth Gregg till Nongrata.

I ett av de mest krigshärjade områdena på Ukrainas sydkust ligger hamnstaden Mariupol. Där står idag ruinerna av det som en gång var ett av världens största stålverk och som årligen producerade flera miljoner ton stål. Nu framkommer siffror om dödstal som långt överstiger tidigare uppskattningar.

En fjärdedel av civilbefolkningen mördad

Innan kriget hade Mariupol en befolkning på 446.000 personer. Nu uppger bårhuset Illichiv att minst 87.000 identifierade civila har mördats och att det finns ytterligare 26.750 oidentifierade civila kroppar i staden.

Kenneth Gregg kommer från Österbotten i Finland och bodde i Kiev innan Rysslands olagliga anfallskrig mot Ukraina inleddes. Första dagen anmälde han sig som frivillig soldat och har nu försvarat Ukraina i sex månader. Han förmedlar dagligen uppdateringar om kriget genom sin Facebook-kanal. Nongrata ringer upp och pratar med honom:

Hur tillförlitliga är dessa siffror, 113.000 mördade?

– De är nog i underkant. Så har det varit på andra håll under kriget, att antalet döda i verkligheten är högre än det som först anges. Hundratusen döda civila i Mariupol är nog minimi, säger Kenneth till Nongrata.

Dödssiffror tenderar att användas i krigspropaganda, vad har det förekommit för propaganda från de olika sidorna av detta krig?

– Ryssland har väl pratat om något på 5.000 döda i Mariupol. Efter Sovjetunionens anfall på Finland 1939 begravdes 200.000 sovjetiska soldater på finsk mark samtidigt som ryssen sade att 26.000 stupade. Ukraina är en demokrati, precis som Finland var då, och har nog inget att vinna på att ljuga om sådana saker.

Tiotusentals försvunna barn

Kenneth berättar om att tiotusentals barn från Mariupol saknas.

– Var de finns idag vet man inte, men man kan anta att hälften är döda och andra hälften har kidnappats och förts till Ryssland.

Efter tre månader av hårda strider kapitulerade de sista ukrainska soldaterna i stålverket Azovstal den 20 maj. Vad har hänt i staden sedan dess?

– Allmän misär har uppstått. Folk som har ukrainska rötter får ingen mat och behandlas som andra klassens medborgare. Ryssarna håller nu på med det som de kallar för ”återuppbyggnadsprojekt”. Det går ut på att de gräver stora massgravar som de fyller med civila dödsoffer. Sen gjuter de fundament på och bygger hus.

Stigande antal

Den omfattande massakern i Mariupol är långt värre än initiala rapporter. I mars kom uppgifter om att antalet mördade civila var ca 10.000. Detta har successivt ökats till befarade cirka 50.000 mördade i juni, och är alltså nu på 113.750 civila.

Tidigare i år rapporterade Aftonbladet om massgravar i området kring Mariupol.

En databas över offren har upprättats och hanteras av Novoazovs åklagarmyndighet.

Jannik Svensson är chefredaktör och ansvarig utgivare på Nongrata.