Markoolio stoppar låten som används för att mobba Ebba Busch Thor

Ricard Aron Nilsson
Foto: Pressbild

Johanna Nordström och Edvin Törnblom, som bedriver de populära podden “Ursäkta”, använder Markoolios hitlåt “Millenium 2” i sin live-show. Texten är omgjord för att håna Ebba Busch Thor. Nu förbjuder Markoolio dem från att använda den i TV.

Poddcastduon Johanna Nordström och Edvin Törnblom hade under helgen premiär för sin liveshow. I sitt framträdande sjunger och dansar de till en omgjord version av Marko “Markoolio” Lehtosalos låt “Millennium 2”. De har skrivit om texten i syfte att håna Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

Vuxenmobbning

I ett mejl till Expressen skriver upphovsmannen Markoolio bland annat att det “Handlar inget om politik. Allt handlar om att vår låt som gjordes för att få folk att dra på smilbanden användes nu mot en person i form av personangrepp och vuxenmobbning.”

Podduon bad innan liveshowen tillstånd om att få använda låten, men fick ett nej. Rent upphovsrättsligt kan det vara tillåtet att använda ett verk om det syftet är att göra parodi. Men för den planerade TV-sändningen krävs tillstånd, vilket alltså inte har fåtts. Därför kommer låten att klippas bort.

Slår tillbaka

Johanna Nordström och Edvin Törnblom slår tillbaka mot Markoolio i en intervju i Aftonbladet.

– Det som är kul med honom att han har byggt hela sin karriär på att göra parodier med låtar. Han har byggt sina låtar på att vara sexistisk. De handlar om tjejer i korta kjolar som ska se söta ut. Han är inte guds bästa jävla barn själv.