Margaux Dietz spred film på utslagen man – kan ha gjort sig skyldig till brott

Susanne Nilsson
Foto: Instagram

Influencern Margaux Dietz filmade en kraftigt berusad, utslagen och blodig man som låg i porten utanför hennes lägenhetsdörr och lade ut filmen på youtube. I och med sitt handlande kan hon ha gjort sig skyldig till brott. 

I filmen kunde man se hur hon öppnade ytterdörren, tittade på mannen och skrattade. Hon lät också sin femårige son gå ut i porten och peta på mannen. Filmen lades sedan ut på Dietz youtube-kanal och spreds snabbt på nätet.

Avslutar samarbete

Flera företag som haft reklamsamarbeten med influencern har efter händelsen valt att bryta samarbetet. Bland dessa ses sportmärket Stronger, Prosecco-tillverkaren Mionetto, sminkmärket Lumene och kosttillskottsföretaget Elexir Pharma.

Ber om ursäkt

Margaux Dietz agerande fick mycket stark kritik, något som ledde till att hon tog bort filmen från youtube och publicerade en ursäkt på sin instagram.

“De senaste dagarna har jag fått hård kritik för en video jag lade ut förra veckan. Jag förstår kritiken, tar till mig av den och vill förbehållslöst be om ursäkt. Mot alla mina medmänniskor, följare och samarbetspartners har jag ett ansvar. Jag har brustit i det ansvaret” skriver hon bland annat.

Kan ha gjort sig skyldig till brott

Nongrata har pratat med en jurist som säger att Margaux Dietz kan ha gjort sig skyldig till brott.

– Att filma en person som befinner sig i en mycket utsatt situation och sedan sprida materialet kan utgöra olaga integritetsintrång. Spridningen är central här, att enbart filma är alltså inte olagligt. Hur många som sett filmen är inte heller avgörande, det viktiga är spridningen i sig, något som i fallet med Margaux Dietz varit omfattande.