Människans bästa vän? Inte i Egypten – flera hundraser förbjuds i landet

Nathalie Wästerlund

Efter en ökning av antalet hundattacker har regeringen i Egypten bestämt sig för att förbjuda nästan alla hundraser. Alla hundägare måste lämna in sina hundar på kontroll, annars väntar grova böter eller till och med fängelse.

Den nya lagen om “farliga djur” klubbades i slutet av maj och började gälla den 14 juni. Upphovet till lagstiftningen är enligt Dagens Nyheter (DN), bland annat den uppmärksammade attacken på den 42-årige bankiren Mohamed Moheb Al-Mawi, som attackerades av sin grannes pitbull och avled av sina skador.

Alla hundar måste undergå “inspektion”

De hundraser som fortfarande är tillåtna i landet är, förutom inhemska egyptiska raser, cocker spaniel, labrador, pudel, malinois, pomeranian, Jack Russell terrier, vit herde, malteser och samojed. Hundägare till dessa raser måste antingen ge bort sina hundar eller lämna in dem för “registrering och inspektion” innan den 14 juli. Detta kommer att kosta omkring 18 000 svenska kronor. Huruvida ägarna sedan får tillbaka sina hundar och vad som kommer hända efter inspektionen är ännu oklart.

Myten om den aggressiva pitbullen

Från början pratades det bara om att förbjuda hundar av just rasen pitbull, en fråga som varit på agendan i flera andra länder eftersom många pitbulls anses vara särskilt aggressiva. Det är dock inte så svartvitt, utan pitbulls kräver bara mer intensiv träning och en erfaren ägare. Om de får rätt träning så är de precis som vilka andra, vänliga hundar som helst. Men Egyptens regering stannade inte bara där, utan förbudet gäller alltså nästan alla hundar.

– De förbjudna raserna har fastställts av en specialiserad, vetenskaplig kommitté, säger Ehab Saber, chef för den egyptiska veterinärmyndigheten, till Al-Ahram Weekly.

Djurrättsorganisationerna upprörda

”Det är som att anta en lag som förbjuder människor att köra bil på grund av en bilolycka. Trots att djurskyddsföreningar var involverade i några av lagens beredningssessioner blev vi förvånade när det visade sig att det skulle gälla med retroaktiv verkställighet. Ägare till djur som anses farliga enligt lagen kommer att vara skyldiga att överföra dem till General Authority for Veterinary Services, och detta diskuterades inte med djurskyddsorganisationerna”, sade Mona Khalil, ordförande för en lokal djurrättsorganisation, till tidningen.