Manifestation i Gubbängen efter onsdagens attack – “det var en terrorhandling” 

Susanne Nilsson
Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson var en av talarna under lördagens manifestation mot rasism. Foto: Susanne Nilsson

Drygt tusen personer samlades på lördagen i Gubbängen för en manifestation mot rasism. Manifestationen hölls med anledning av den attack som utfördes av högerextremister mot ett politiskt möte i Gubbängen på onsdagen som var anordnat av Vänsterpartiets och Miljöpartiets lokala avdelningar.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson, V-ledaren Nooshi Dadgostar och Miljöpartiets tillträdande språkrör Amanda Lind talade under lördagens demonstration och budskapet var tydligt: Rasism och attacker mot vårt demokratiska samhälle kommer aldrig att accepteras.

– Arbetet mot rasism är också ett arbete mot ett rättvist och jämlikt samhälle, sade V-ledaren bland annat i sitt tal.

Ett tusental personer deltog i manifestationen

Efter händelsen i onsdags, då högerextremister gick till våldsam attack mot ett politiskt möte i Gubbängen som anordnats av V och MP, har många upprörda röster höjts. V, S och MP gick på torsdagen ut med att en manifestation skulle hållas i Gubbängens centrum på lördagen.

Regnet avtog lagom till klockan 12 då manifestationen inleddes. Fler än tusen personer, bland dem många barnfamiljer, hade samlats på torget i Gubbängens centrum. Polisnärvaron var hög i området.

“De kommer aldrig tysta oss, de kommer aldrig vinna”

Först ut att hålla tal var Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

– Vi lever i ett samhälle idag där klyftorna mellan människor växer. Vårt budskap idag är mycket tydligt; vi ställer aldrig människa mot människa. Vi arbetar tillsammans, för ett bättre samhälle, sade Dadgostar. 

Applåder och jubel spred sig i folkmassan, och Dadgostar fortsatte sitt tal med att adressera de högerextrema krafter som finns i Sverige.

– Vänner, vi håller ihop. Vi försvarar idag, här och nu, vår demokrati. De kommer aldrig tysta oss, de kommer aldrig vinna.

Foto: Susanne Nilsson

“I onsdags passerades en ny gräns”

Även Magdalena Andersson pratade sitt tal om hur viktigt det är att vi fortsätter att stå upp för vår demokrati och för alla människors lika värde.

– I onsdags passerades en ny gräns för vår demokrati när maskerade män, högerextremister, stormar ett politiskt möte, kastar rökgranater, sprejar rödfärg och med slag efter slag ger sig på sina politiska motståndare. Välplanerat, målinriktat, hänsynslöst, sade hon.

Miljöpartiets Amanda Lind påpekade i sitt tal att onsdagens attack var en terrorhandling och att sådana aldrig kan accepteras.

Fler brottsrubriceringar har lagts till

Lördagens manifestation genomfördes på ett lugnt sätt, och stämningen var god och beslutsam. Några motdemonstranter syntes inte till. Inga misstänkta gärningspersoner har gripits efter onsdagens attack, och polisen vädjar om tips från allmänheten. Iakttagelser om fordon som lämnade den aktuella platsen efter attacken är särskilt intressanta.

En förundersökning pågår, och förutom de initiala brottsrubriceringarna  framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning har ytterligare två tillkommit. Dessa är två fall av misshandel och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.