Många döda i masskjutning i USA – jakten på gärningsmannen pågår

Susanne Nilsson

Många människor har dött och ännu fler är skadade efter en masskjutning i delstaten Maine i USA. Det är fortfarande oklart exakt hur många som sköts till döds, men enligt uppgifter till CNN och NBC rör det sig om 22 dödsoffer och runt 60 skadade personer.

Händelsen inträffade vid 01-tiden natten mot torsdagen svensk tid, och jakten på gärningsmannen pågår. Gärningsmannen fångades på bild när han sköt med ett automatvapen inne i en bowlinghall och på en restaurang i staden Lewiston.

Polisen har identifierat gärningsmannen

Polisen letar efter en 40-årig man som tros vara den som sköt. Han är krigsveteran och utbildad skjutvapeninstruktör, och uppges ha varit inlagd på en psykiatrisk klinik i somras på grund av psykisk ohälsa. Han beskrivs som “beväpnad och farlig”. Enligt den amerikanska lokaltidningen Sun Journal har den misstänkte gärningsmannen tidigare hotat att gå till angrepp mot en bas som tillhör nationalgardet i staden Saco.

Staden i lockdown

Hela Lewiston beordrades i lockdown efter skjutningarna. Invånarna i staden uppmanades att hålla sig inomhus och låsa sina dörrar. Skolorna i staden hålls stängda under torsdagen och polisen har uppmanat alla restauranger och andra ställen att hålla stängt. Även myndigheterna i grannstaden Auburn har uppmanat sina invånare att hålla sig inomhus under tiden som jakten på gärningsmannen pågår.