Man vräks – hade vapenverkstad i lägenheten

Susanne Nilsson
I mannens lägenhet fanns en vapenverkstad och även två stycken gjutjärnskanoner. Foto: Vidingehem

När räddningstjänst och polis ryckte ut till en lägenhet i Vidinge i Växjö kommun på grund av rökutveckling upptäckte de vad som beskrivs som en vapenverkstad. I bostaden hittades bland annat två gjutjärnskanoner, patronhylsor, en 3D-skrivare, en pelarborrmaskin och flera andra tunga maskiner. Dessutom fanns stora brännmärken på golvet och i taket i vardagsrummet, något som tros komma från en explosion.

Rökutvecklingen visade sig komma från en brand och mannen fördes till sjukhus med brännskador. Polisen omhändertog flera katter som fanns i lägenheten. Hyresvärden, Vidingehem, anser att lägenheten är kraftigt misskött och används mer som verkstad än som bostad. Därför ser de ingen annan utväg än att vräka mannen. Efter ett beslut i hyresnämnden tvingas mannen nu flytta.

Belamrat med grejer

Händelsen inträffade i maj 2022. En av poliserna som var i lägenheten vittnade vid hyresnämndens förhandling.

– Det syns nästan inte att det är en lägenhet där. Jag kliver in i en hall, men ser nästan inte var köket eller vardagsrummet är. Man får kliva över saker för att ta sig någonstans. Det är belamrat med grejer överallt. Det ser ut som det har brunnit eller exploderat på toaletten, berättade hon enligt Hem & Hyra.

Utsatt sina grannar för allvarlig fara

Hyresvärden sade upp mannens hyreskontrakt i juli förra året. De menar att han haft någon typ av produktion av vapen eller ammunition i lägenheten och därmed utsatt både sina grannar och huset för allvarlig fara. Detta innebär att han förverkat sin rätt till lägenheten. Hyresgästen motsatte sig vräkningen och processen har dragit ut på tiden. Han förklarar fynden i lägenheten med att han har ett stort intresse för antika skjutvapen. 3D-skrivaren ska han ha använt till att tillverka prydnadsföremål. Han säger också att han av hälsoskäl inte orkat röja upp i bostaden.

Pågående brottsutredning

Mannen har tidigare dömts flera gånger för grovt vapenbrott och vapenbrott. Efter upptäckten i maj förra året inledde polisen en utredning gällande grovt brott mot lagen om allmänfarliga och explosiva varor. Den utredningen pågår fortfarande.