Man som knivhögg polis begärs häktad – har attackerat poliser tidigare

Susanne Nilsson

Den man som i måndags attackerade en polisman med kniv i Norrköping häktades idag. Mannen är på sannolika skäl misstänkt för mordförsök på den polis han knivhögg samt för grovt olaga hot mot en annan polis.

Mannen har tidigare dömts till flera kortare fängelsestraff för bland annat olaga hot och grov kvinnofridskränkning. Han har också gått till attack mot poliser förut, och blev för det dömd till rättspsykiatrisk vård som pågick från 2013 fram till juni 2022.

– Våld riktat mot en polis är ett angrepp mot hela Polismyndigheten, våra medarbetare ska känna sig trygga i sitt arbete och på sin arbetsplats, det här är helt oacceptabelt säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande med anledning av måndagens händelse.

Hotade att döda poliser

Första gången som mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård var år 2002. Han dömdes då för bland annat olaga hot och hot mot tjänsteman. Därefter avtjänade han flera kortare fängelsestraff. 2013 barrikaderade han sig i sin lägenhet, och när polisen kom dit hotade han med att “döda eller begrava dem” om de kom in i lägenheten. Sedan kastade han brandbomber mot dem. Björn Borg var en av de poliser som då var på platsen.

– Jag och min kollega står i dörröppningen och försöker få kontakt med mannen. Han kommer ut i hallen och håller något i handen som han kastar mot oss. Det visar sig vara en tillbringare med bensin som fattat eld. Det kommer som ett stort eldklot mot oss. Vi kastar oss ut och kommer precis undan elden, berättar han nu för Aftonbladet.

Kastade brandbomber

Mannen kastade sedan fler brandbomber, vilket resulterade i en brand i huset. Boende fick evakueras via brandstegar. Gärningsmannen var även den gången beväpnad med kniv, och det dröjde ända tills morgonen efter innan polisens förhandlare slutligen fick honom att komma ut ur huset.

Efter den händelsen dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård, och han har behandlats på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Inför beslutet att avsluta vården gjordes bedömningen att risken för återfall i allvarlig brottslighet var låg så länge han tog sin medicin.

Mannen anhölls som misstänkt för försök till mord och förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse efter knivattacken i måndags, det sistnämnda eftersom han också lämnade någon typ av explosivt material på platsen.