Man som hade sin döda sambo i frysen misstänks för grovt bedrägeri

Susanne Nilsson
Den häktade mannen tillsammans med kvinnan som hittades i frysen. Foto: Privat

Den man i Värmland som hade sin döda sambo i frysen misstänks nu även för grovt bedrägeri. Det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande. Mannen ska ha haft tillgång till sambons bankkonton och levt på hennes pension som kom in där.

Mannen är sedan tidigare misstänkt för brott mot griftefrid och grovt gravfridsbrott, och även skäligen misstänkt för mord. Det var tidigare oklart hur länge kvinnan varit död, men under utredningen har ett troligt dödsdatum kunnat fastställas.

– Brottstiden för brott mot griftefrid och grovt gravfridsbrott har ändrats och är numer med start den 12 januari 2018. Utredningen har visat att det med största sannolikhet är den dagen målsäganden avlidit. Jag vill inte gå in på exakt hur vi har kommit fram till just det datumet, säger senior åklagare Linda Karlsson i pressmeddelandet.

Begärs omhäktad

Mannen begärdes omhäktad på fredagen, med ett tillägg för de nya misstankarna som uppstått.

– Den misstänkta mannen kommer även att begäras häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt bedrägeri under tiden den 12 januari 2018 till den 28 februari 2023. Bedrägeriet består i att misstänkt haft tillgång till målsägandens konton och därigenom tagit del av den pension som kommit in till hennes konton. Gärningen är att bedöma som grov på grund av att den varit systematisk och avsett ett betydande värde, cirka 1 300 000 kr. Mannen förnekar det grova bedrägeriet, säger Linda Karlsson i pressmeddelandet.

Åklagarmyndigheten skriver också i pressmeddelandet att resultaten av obduktionen som gjorts av den döda kvinnan snart kommer att kunna redovisas.