Man som förvarade sin döda sambo i frysen döms till fängelse

Susanne Nilsson
Den dömde mannen tillsammans med kvinnan i frysboxen. Foto: Privat

Den 57-årige man som under flera års tid förvarade sin döda sambo i en frysbox i parets hem i Värmland dömdes på måndagen till tre och ett halvt års fängelse. Det skriver Värmlands tingsrätt i ett pressmeddelande.

Mannen var inledningsvis misstänkt för att ha mördat sambon. De misstankarna avskrevs dock efter att kvinnan obducerats. Mannen döms för brott mot griftefrid, grovt gravfridsbrott, grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.

Tros ha dött 2018

Mannen och kvinnan kommer ursprungligen från Norge men bodde tillsammans i Årjäng. Kvinnan tros ha dött redan 2018, och enligt mannen var tanken att han skulle begrava henne på tomten. Det blev inte av, istället lade han sambon i en frysbox där hon blev liggande till början på 2023 då mannen hamnade på sjukhus och berättade var hans döda sambo fanns.

Förvarade mat i samma frys som sambon låg i

Mannen har förvarat den döda sambon i en frysbox som han också förvarat mat i, och därmed gjort sig skyldig till gravfridsbrott och brott mot griftefriden. Bedrägeribrotten han döms för har utförts genom att haft tillgång till sambons bankkonto och tagit hennes pension och skatteåterbäring. Han har också förfalskat sambons namnteckning vid ägarbyten av fordon, och därmed gjort sig skyldig till urkundsförfalskning.

Lider inte av en allvarlig psykisk störning

Mannen själv hävdade att brottet mot griftefrid och gravfridsbrottet borde ses som preskriberat eftersom det gått lång tid sedan kvinnan dog. Tingsrätten gjorde bedömningen att brotten inte är preskriberade. En rättspsykiatrisk undersökning har visat att han inte led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för brotten eller vid undersökningstillfället. Han kunde därmed dömas till fängelse.