Man som brände ihjäl sina söner får inte sitt livstidsstraff tidsbestämt

Susanne Nilsson
Foto: Tommy Andersson

En man som brände ihjäl sina två söner på Dalarö år 2013 får inte sitt livstidsstraff tidsbestämt. Det rapporterar Dagens Juridik. 

Mannen tände eld i och på en sommarstuga där hans tre barn, sönerna som var tre och fem år gamla och dottern som var sju år, låg och sov. Sönerna dog av brandgasförgiftning, men dottern överlevde mirakulöst.

Vaknade av att det brann

Dottern berättade efter händelsen att hon och bröderna vaknade av att det brann i stugan. Pojkarna kunde inte ta sig ner från den loftsäng de sov i, men dottern lyckades ta sig ut och springa till en granne. När grannen kom till huset med en brandsläckare var det övertänt och sönernas liv kunde inte räddas.

Erkände att han ville döda barnen

Den nu 51-årige mannen erkände i tingsrätten att han tänt eld på huset och att syftet var att döda barnen. Han dömdes till livstids fängelse för två mord, försök till mord och grov mordbrand. Fallet togs upp i hovrätten, som fastställde tingsrättens dom. 

Nu, elva år senare, har mannen ansökt om att få sitt straff tidsbestämt. Enligt Örebro tingsrätt, som handlägger ansökningar om tidsbestämning, utgör de synnerligen grova gärningar som mannen är dömd för ett hinder för att omvandla livstidsstraffet. Tingsrätten anser, enligt Dagens Juridik, att frågan är “avsevärt för tidigt väckt”. Mannen får därför avslag på sin ansökan.