Man smugglade snus från Sverige till Finland – döms till fängelse och utvisning

Susanne Nilsson
Hovrätten för Övre Norrland. Foto: www.domstol.se

En man i 45-årsåldern har dömts till fängelse och utvisning ur Sverige efter att han smugglat stora mängder snus till Finland. Det skriver Dagens Juridik. Mannen ska också ha fört in stora mängder kontanter från Finland till Sverige.

Mannen, som är Peruansk medborgare, ska ha smugglat snus för drygt 640 000 kronor från Sverige till Finland och fört in drygt 800 000 kronor i Euro från Finland till Sverige. Han dömdes av tingsrätten till ett års fängelse och tio års utvisning. Nu har hovrätten fastställt domen.

Stoppades i tullen

Mannen stoppades av tullpersonal vid en gränsövergång från Finland till Sverige. I bilen han körde hittades knappt 72 000 euro i kontanter. Vid den utredning som inleddes uppstod misstankar om penningtvätt och smuggling. Mannen hade enligt åtalet hyrt en släpvagn i Haparanda samt köpt snus till ett värde av 640 000 kronor i olika butiker i Haparanda. I hans mobiltelefon hittades Whatsapp-konversationer som visade att mannen fått instruktioner om snusinköpen och hur snuset sedan skulle hanteras.

Mannen själv nekar till brott och hävdar att han lånat ut pengar till en man, som sedan skulle köpa snus och sälja det vidare med förtjänst. Den åtalade mannen skulle, enligt honom själv, inte få någon del av vinsten. Han uppger vidare att snuset såldes i Haparanda och inte i Finland.

Döms för grovt smugglingsbrott

Tingsrätten tyckte inte att mannens uppgifter var trovärdiga. Det är enligt rätten ställt utom rimligt tvivel att snuset som köpts i Haparanda har förts till Finland. Mannen bedöms ha varit den som organiserat och finansierat snusinköpen i Sverige och sedan varit delaktig i att föra snuset till Finland för att där sälja det vidare. Han dömdes därför för grovt smugglingsbrott till ett års fängelse och tio års utvisning ur Sverige, en dom som sedan fastställdes av hovrätten.