Man sköt i lägenhet och mot polis i Östhammar – stor insats under natten

Susanne Nilsson

Polisen fick vid 22-tiden på torsdagskvällen in samtal från boende i ett lägenhetshus utanför Östhammar i norra Uppland. Personerna berättade att en av deras grannar sköt i sin lägenhet. Flera polispatruller skickades till platsen, och det aktuella huset samt närliggande hus utrymdes.

Mannen, som är i 30-årsåldern, avlossade flera skott mot polisen som besvarade skottlossningen. Den misstänkte gärningsmannen ska ha träffats av minst ett av polisens skott.

– När polisen kommer dit avlossas flera skott. Polisen besvarar skjutningen och mannen träffas av polisens skott, säger Kristoffer Sahlin, åklagare vid åklagarkammaren i Uppsala, till TT.

Försökte få kontakt med mannen

Polisen försökte under kvällen och natten att få kontakt med mannen och få honom att lägga ner sitt vapen och lämna lägenheten. Det dröjde dock cirka sju timmar tills mannen slutligen gav upp och kom ut ur huset strax efter klockan fem på fredagsmorgonen. Han var då skadad och togs om hand av ambulanspersonal på platsen, och fördes sedan vidare till sjukhus. Vilka skador han har är oklart, men han har troligen träffats av polisens skott. Detta kommer att utredas vidare.

Mannen var troligen ensam i lägenheten

När polisen gick in i lägenheten fanns ingen annan person där. Man vet dock inte om andra personer befunnit sig i bostaden tidigare under kvällen eller natten. Det finns inga uppgifter om att någon annan person ska ha skadats.

Motivet är oklart

Motivet till varför mannen sköt i lägenheten är ännu oklart. Händelsen utreds som försök till mord. Under dagen görs en teknisk undersökning av lägenheten, och förhör kommer att hållas med vittnen och den misstänkte gärningsmannen.