Man poserade med krigsoffer i Syrien – döms för folkrättsbrott

Susanne Nilsson
Nathan Benoitzon, 44 år, har nu av tingsrätten dömts till fyra månaders fängelse för folkrättsbrott. En stor del av bevisningen var fotografier han själv lagt upp i sociala medier där han håller i vapen. Foto: Polisen

Den 44-årige Nathan Benoitzon har av Blekinge tingsrätt dömts till fängelse för folkrättsbrott. Brottet ska ha begåtts i staden Aleppo i Syrien år 2012 under den väpnade konflikt som då pågick i landet.  Tingsrätten skriver i sin dom att mannens agerande utgjort en “svår överträdelse av den internationella humanitära rätten”.

Nathan Benoitzon ingick enligt domen i en våldsbejakande och väpnad islamistisk grupp. Han ska ha poserat med döda eller svårt skadade kroppar, uttalat sig om dem på ett nedsättande sätt och gjort segertecken, medan detta fotograferades och filmades av andra personer i gruppen. Syftet med handlingarna ska ha varit att sprida materialet på internet, som en del av gruppens krigspropaganda.

Förödmjukande och kränkande behandling

I domen beskrivs hur personerna utsatt motpartens väpnade styrkor alternativt civilbefolkningen för förödmjukande och kränkande behandling. Bland annat har de “låtit sig fotograferas och filmas stående med foten invid en målsägandes huvud, gjort segertecken, uttalat kränkande och nedsättande tillmälen mot målsäganden samt låtit sig fotograferas med tre målsäganden och hållit/riktat ett vapen mot dem”.

Fyra månaders fängelse

Fotografier och filmer har sedan spridits på internet, och minst en målsägande har kunnat identifieras. Tingsrätten skriver i domen att Benoitzon måste ha insett att materialet skulle kunna få en omfattande spridning. Han döms till fyra månaders fängelse. Tingsrätten har i påföljdsbestämningen tagit hänsyn till att lång tid gått sedan brottet begicks.

Nekar till brott

Benoitzon medger att det är han som syns på de filmer och bilder som visats upp under rättegången, men nekar till brott. Han anser inte att hans agerande varit tillräckligt allvarligt för att det ska kunna ses som folkrättsbrott.