Man mördade sin kidnappare – döms till livstids fängelse

Susanne Nilsson

En 21-årig man har dömts till livstids fängelse efter att han huggit ihjäl en annan man i Bagarmossen i södra Stockholm i mars i år. Offret, en 23-årig man, var för drygt fyra år sedan inblandad i en kidnappning av den nu dömde 21-åringen, och mordet ses som en hämnd.

Den 21-årige gärningsmannen var 16 år när han blev kidnappad, körd ut i skogen och rånad av mordoffret och flera andra personer. Den nu mördade mannen dömdes till fängelse i ett år och nio månader för sin delaktighet i kidnappningen.

Mordet var planerat

21-åringen har medgett att han dödade den 23-årige mannen, men hävdar att han agerade i nödvärn. Bevisningen mot honom pekar dock på att han hade planerat mordet. Han fångades på film från en övervakningskamera när han stod och väntade utanför offrets bostad, och han ska sedan ha attackerat offret när denne kom ut från tvättstugan i huset och dödat honom med mer än 30 knivhugg.

Eftersom mordet anses vara planerat och det överraskande överfallet och knivhuggen måste ha lett till svårt lidande och dödsångest för offret döms 21-åringen till livstids fängelse. Två av hans vänner döms till ett och ett halvt års fängelse vardera för grovt skyddande av brottsling.