Man misshandlades och fördes bort i bil – sex personer dömda för inblandning i människorov 

Susanne Nilsson

En man från Örebro utsattes under 2023 för ett människorov och sedan ett försök till människorov. Syftet ska ha varit att pressa honom på pengar. Nu har sex personer dömts till fängelse för inblandning i brotten.

Den första händelsen, det fullbordade människorovet, inträffade i oktober förra året. Under julhelgen gjordes ytterligare ett försök som misslyckades. Brotten ska ha planerats och beordrats av en 37-årig man från Värmland, som tidigare dömts för en rad olika våldsbrott.

Misshandlades och tvingades in i bil

I slutet av oktober förra året befann sig målsäganden i en bostad utanför Örebro tillsammans med en kvinnlig bekant som han nyligen lärt känna. Efter en stund dök en 25-årig kvinna och en 30-årig man upp i bostaden. Mannen attackerade målsäganden, sedan sparkade och slog han honom med både knytnävar och ett tillhygge medan han låg försvarslös på golvet. Målsäganden tvingades sedan in i en bil och kördes till en plats i västra Värmland. Där väntade den nu dömde 37-åringen.

Målsäganden utsattes återigen för misshandel, samtidigt som han frågades ut av 37-åringen som även försökte pressa honom på en större summa pengar. Mannen kördes sedan tillbaka mot Örebro av den 25-åriga kvinnan och den 30-årige mannen. Vid ett stopp i Karlstad, där målsäganden skickades ut för att stjäla varor, blev han påkommen och stoppad av en ordningsvakt. Gärningspersonerna lämnade då platsen.

Utsattes för försök till människorov på juldagen

Efter människorovet höll sig mannen gömd på grund av rädsla. Samtidigt planerade personerna som hade utsatt honom, tillsammans med flera andra personer, att göra ytterligare ett försök att pressa honom på pengar. På juldagen 2023 dök gärningspersonerna upp när mannen var på besök hos en kvinna han tidigare haft en relation med. De försökte återigen föra bort mannen, men han skrek på hjälp och lyckades slita sig loss och fick sedan hjälp av boende i området.

Sex personer dömdes för inblandning i brotten

Nu har sex personer, fyra män och två kvinnor, dömts till fängelsestraff för sin inblandning i brotten. Samtliga dömda förekommer frekvent i belastningsregistret. Alla sex nekade till brott men kunde dömas tack vare en omfattande bevisning i form av bland annat telefonsamtal, skriftliga meddelanden och vittnesuppgifter.

Den 37-årige mannen dömdes till fängelse i sex år för anstiftan till människorov, anstiftan till försök till människorov, försök till utpressning och misshandel. Den 30-årige mannen dömdes till fängelse i fyra år och sex månader för människorov och misshandel. Den 25-åriga kvinnan dömdes till fängelse i fem år för människorov, försök till människorov och stöld. En 28-årig man och en 34-årig man dömdes till två års fängelse vardera för medhjälp till försök till människorov respektive människorov, och en 23-årig kvinna dömdes för medhjälp till försök till människorov.