Man ihjälskjuten i Stockholm – nummer 38 hittills i år som skjutits till döds i Sverige

Susanne Nilsson

En man i 20-årsåldern sköts under onsdagskvällen ihjäl i Vasastan i centrala Stockholm. Dagsfärsk statistik visar att mannen blev det 38:e dödsoffret för det skjutvåld som präglar Sverige sedan en tid tillbaka.

Fram till dags datum har 260 skjutningar rapporterats i Sverige enligt polisens officiella statistik, som redovisas av incharts.se. Förutom de 38 som avlidit till följd av skjutvåld har ytterligare 82 personer skadats.

Sköts ihjäl på öppen gata

Mannen som dog på onsdagen sköts ihjäl på öppen gata i korsningen Vanadisvägen/Västmannagatan i Vasastan strax efter klockan 21 på kvällen. Han var vid liv när han fördes till sjukhus med ambulans, men avled sedan av sina skador. Flera personer blev vittnen till händelsen, och polisen hade en stor insats på platsen under kvällen och natten.

Kopplingar till Uppsalavåldet

En misstänkt gärningsperson ska, enligt uppgifter till TV4, ha setts springa från brottsplatsen i riktning mot Odenplan. Ingen person har än så länge gripits, men polisen bedömer utredningsläget som gott då det finns många vittnen. Enligt uppgifter till Aftonbladet har onsdagens skjutning kopplingar till den pågående våldsvågen i Uppsala. Mannen är känd av polisen sedan tidigare, och dömd för flera narkotikabrott.

Minskat antal skjutningar jämfört med samma period förra året

Hittills i år har alltså 260 skjutningar rapporterats i Sverige. Det är 29 färre jämfört med samma period förra året, vilket är en minskning med 11%. De 38 personer som hittills dött till följd av skjutvåld är 17 färre jämfört med samma period förra året, vilket är en minskning med 36%. Antal skadade av skjutvåld är en person mindre jämfört med samma period förra året, vilket motsvarar en minskning med 1%. Statistiken visar också att det hittills i år gått som mest 113 timmar mellan två olika skjutningar. Detta inträffade mellan fredag den 1 september klockan 07:54 och onsdag den 6 september klockan 01:40.

Källa: incharts.se