Man häktad för terrorfinansiering för PKK:s räkning

Nathalie Wästerlund
Foto: Ainali - Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=80623413

En man har häktats för terrorfinansiering, grov utpressning samt grovt vapenbrott. Han anses ha anknytning till den terrorklassade organisationen PKK.

En man i 40-årsåldern har häktats som misstänkt för försök till terrorfinansiering. Detta rapporterar Ekot i Sveriges Radio. Han ska även vara misstänkt för försök till grov utpressning samt grovt vapenbrott.

Skjutit på restaurang i Stockholm

Mannen är medborgare i Turkiet men ska ha varit bosatt i Sverige under cirka fem år. Misstankarna gällande terrorfinansiering uppstod i samband med en utredning om försök till grov utpressning som ska ha utspelat sig i Stockholm i januari. Där ska en man ha gått in på en restaurang för att sedan uttala hot och skjuta i luften utanför.

Har skett för en organisations räkning

– I det sambandet har det använts ett skarpladdat skjutvapen. Indrivningen har skett för en organisations räkning, säger Hans Ihrman, vice chefsåklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till Ekot.

Kan knytas till PKK

Organisationen som mannen kan knytas till är den kurdiska terrorstämplade organisationen PKK.

– Mot bakgrund att den här organisationen är bedömd som en terroristorganisation är det också frågan om terrorfinansiering utöver det här utpressningsförsöket, berättar åklagaren vidare.