Man gripen för flera bilstölder i Sollentuna – använde sig av störsändare

Nathalie Wästerlund

Efter att flera bilägare utsatts för stölder med hjälp av så kallade störsändare så började polisen övervaka Sollentuna mer. Ett gripande kunde till slut genomföras med hjälp av information från ett vittne.

Ett vittne ringde 112 efter påskhelgen och uppgav att han reagerat på ett avvikande beteende hos en man på en parkeringsplats i Häggvik, Sollentuna. Mannen gick omkring och tittade in i bilar och ryckte i deras dörrhandtag. Tack vare inringningen kunde polisen gripa en man skäligen misstänkt för stöld.

Använde sig av störsändare

Stölderna ska ha skett med hjälp av en så kallad störsändare, en sändare vars syfte är att störa utrustning genom att sända på samma sekvens. Sådana sändare används bland annat för att förhindra att bilar med fjärrlås går i lås ordentligt, för att tjuven ska kunna gå in i bilarna och stjäla innehåll.

– Det är oftast inte förrän man är hemma igen som man inser att saker saknas i bilen. Det är främst elektronik, datorer och solglasögon som stulits ur bilarna, berättar Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna, i ett pressmeddelande på polisens hemsida.

Tacksamma bilförare

Lokalpolisområde Sollentuna har sedan början av mars haft ett 30-tal ärenden med misstänkta störsändarstölder. Därför har de haft oregelbunden tillsyn vid parkeringsplatser i området samt delat ut flygblad.

– Under skärtorsdagen delade vi ut hundratals av informationsflyers på Häggviks handelsplats mitt i påskhandeln. Det blev uppmärksammat. Bilägarna var tacksamma för informationen och uppenbarligen fick informationskampanjen effekt. Folk blev kanske mer vaksamma, säger Kristian Bergström.