Man frias från mord trots starka bevis – ett skott i nödvärn var befogat

Nathalie Wästerlund
Hovrätten för Skåne och Blekinge friar mannen som sköt ihjäl en person. Foto: Lars Lydig

En ung man har frikänts från ett mordåtal av hovrätten. Detta eftersom de anser att skottet var befogat eftersom han handlade i nödvärn då han befann sig i en “mycket trängd och panikartad situation”. Detta rapporterar bland annat Dagens Juridik.

I april 2022 blev en 23-årig man ihjälskjuten i ett garage i Karlshamn. Skytten var den 19-årige mannen som senare åtalades och dömdes till 15 års fängelse i tingsrätten för mordet. Att han var den som avlossade skottet är bevisat, och han har också erkänt gärningen. Men när fallet togs upp i hovrätten så rev de upp domen och frikände honom helt.

Rätt till nödvärn

Hovrätten konstaterar att 19-åringen hade rätt till nödvärn då han blev angripen först av 23-åringen och en till man. Detta kan styrkas av en skyddsväst som skytten bar vid tillfället som visar på att han blivit anfallen med en machete. Hovrätten anser, till skillnad från tingsrätten, att våldet han blev utsatt för var att betrakta som allvarligare då det var två personer som attackerade honom. Enligt åklagaren ska den mördade mannen ha planerat ett rån som hämnd för en tidigare konflikt mellan männen, och han tog därför med sig en man till.

Frias av enig hovrätt

Hovrätten anser i linje med tingsrätten att 19-åringen mycket riktigt använt mer våld än vad nödvärnsbestämmelsen gav honom rätt till. Men eftersom han befann sig i en “mycket trängd och panikartad situation” ska han haft svårt att besinna sig, och därför frias han nu av en enig hovrätt.

– 19-åringen har varit utsatt för ett mycket allvarligt angrepp, vilket innefattade våld med livsfarliga tillhyggen. Det står klart att han upplevde sig utsatt för ett livshotande våld, säger hovrättsrådet Sofia Olsson i ett pressmeddelande.

19-åringen, som nu hunnit fylla 20, döms dock till tre års fängelse för bland annat grovt vapenbrott.