Man friades i tingsrätten – döms för våldtäkt i hovrätten

Nathalie Wästerlund
Mannen friades av en oenig tingsrätt, men dömdes av hovrätten.

En 36-årig man frikändes av tingsrätten för en våldtäkt som ägde rum sommaren 2021. Men när domen överklagades till hovrätten ansåg de att bevisningen var tillräcklig, och mannen har nu dömts till fängelse för våldtäkt.

Sommaren 2021 stötte kvinnan ihop med den 36-årige mannen och två andra personer. De träffades under Classic Car Week i Rättvik och umgicks under dagen efter att kvinnan tappat bort sina kompisar som hon kommit dit med. Kvinnan uppger i förhör att hon varit berusad under stora delar av dagen, och därför inte kan minnas så mycket av vad som skedde.

Kändes som att “någon var på henne”

Efter att ha åkt runt stora delar av dagen åkte de till en av 36-åringens kompisars husvagn, där kvinnan lade sig för att sova. När hon vaknade hade hon inte längre sina jeans på sig, och uppgav att det kändes som att någon hade “varit på henne och höll på att ta på henne vid håret och på benen”. Då var hon ensam kvar i husvagnen. Hon tog på sig sina byxor igen och gick ut till de andra och drack öl.

Erkände via Snapchat

När hon kom hem från dagarna i Rättvik pratade hon med sin mamma om vad som hänt. Senare den sommaren berättade hon även för socialtjänsten, som då polisanmälde våldtäkten. 36-åringen blev tillfrågad via Snapchat av kvinnan om de hade haft sex, och han svarade att de hade haft det.

Kvinnan “var för ung” för honom

Mannen har uppgett i princip samma uppgifter kring händelsen, förutom att han hävdar att det rört sig om samtycke och att kvinnan var vaken och med på allt som hände. Mannens kompis berättade i förhör att han bevittnat delar av våldtäkten, och uppfattat det som att kvinnan sov. Han ska även ha sagt till 36-åringen att kvinnan verkade alldeles för ung för att vara med honom, då hon uppgav att hon var född 2004. Via Snapchat ska kompisen senare ha berättat för kvinnan vad som hade hänt. Han trodde på henne när hon sade att hon inte mindes vad som hänt, och att hon sov.

Frikänd av oenig tingsrätt

Tingsrätten bedömde att det faktum att ett vaginalt samlag ägde rum den dagen. I frågan om huruvida det rörde sig om samtycke eller inte var de inte lika eniga. Slutligen bedömde man att bevisningen inte ansågs vara tillräckligt robust, och 36-åringen frikändes. Tingsrätten var oeniga i beslutet, lagmannen och en nämndeman ville fälla mannen för ansvar.

Döms för våldtäkten i hovrätten

Men domen överklagades till hovrätten, som nu dömer 36-åringen för våldtäkt. Hovrätten sällade sig till tingsrättens minoritet och slog fast att kvinnan inte samtyckt till samlaget. Hon ska dessutom ha varit kraftigt berusad, och då befunnit sig i en särskilt utsatt situation vilket mannen måste ha uppmärksammat. Hovrätten skriver i domen att mannen “med uppsåt och på ett otillbörligt sätt utnyttjat hennes särskilt utsatta situation”, och ska därför dömas. Straffet landade på två års fängelse.