Man ertappad med mumie i sin väska – hävdar att det är hans “andliga flickvän”

Nathalie Wästerlund
En mumie hittades nertryckt i en kylväska hos en berusad man. Foto: Perus kulturdepartement

En man i Peru har blivit av med vad han kallade “sin flickvän” efter att hon klassats som ett kulturarv. Enligt honom själv var hon hans “andliga flickvän”, men enligt specialister var det i själva verket en mumifierad äldre man.

När polisen i Peru såg tre berusade män sitta i en park med en stor kylväska bestämde de sig för att kolla läget. Efter att ha pratat lite med männen tog sig polisen en titt i kylväskan, där de hittade något mycket oväntat. Däri låg nämligen en mumifierad kropp i fosterställning. En av männen deklarerade att det minsann var Juanita, hans andliga flickvän.

“Hon sover med mig”

Väskans ägare, Julio Cesar Bermejo, hade lagt sin andliga mumieflickvän i väskan för att visa upp henne för sina kompisar. När polisen upptäckte fyndet frågade de hur han hittat henne, varefter han förklarade att han ärvt mumien från sin pappa. “Hemma är hon i mitt rum, hon sover med med mig. Jag tar hand om henne”, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Inte en Juanita, utan en Juan

Men när kroppen togs omhand för att kunna “bevara arvet” upptäckte man att det inte alls var en kvinna. “Det är inte en Juanita, det är en Juan” säger specialister till CNN. “Juanita” ska ha varit en 151 centimeter lång man och omkring 45 år när han dog, enligt lokala medier. Mannen tros vara mellan 600-800 år gammal och komma från de östra delarna av Peru.

Eventuellt brott mot Perus kulturarv

Landets kulturdepartement har tagit hand om den mumifierade kroppen, som klassas som ett kulturarv. Bermejo kommer att hållas i förvar och utredas för att ha begått ett eventuellt brott mot Perus kulturarv.