Man döms till livstids fängelse för mordet på sin fru – rullade in kroppen i matta och dumpade i Mälaren

Nathalie Wästerlund
Solna tingsrätt dömde mannen till livstids fängelse. Foto: Carl Johan Erikson

Den man som tidigare i år åtalades för mordet på sin fru har nu dömts till livstids fängelse. Han själv hävdar att han inte planerade att döda henne.

Den 14 februari förra året anmälde mannen sin fru som försvunnen. Hon hade då inte dykt upp till sitt jobb dagen innan, och tidigt på morgonen dagen efter kontaktades polisen. Den 15 februari greps mannen av polis, initialt misstänkt för människorov, och har varit frihetsberövad sedan dess. Två månader senare, i april 2022, uppgav han i förhör att hans fru var död, precis som de misstänkte. Han berättade att han hade dumpat hennes kropp i vattnet vid Kvarnholmen i Nacka.

Stormig relation

45-åringen berättar övergripande om deras förhållande i förhör. De träffades 2012 och har sedan dess haft en stormig relation. På morgonen den aktuella morddagen, den 13 februari, så berättar mannen att de börjat bråka så fort de vaknade. Enligt honom hade hon “en sax och en galge i handen och skrek att hon skulle hugga honom” om han inte genast släppte deras gemensamma barn.

Hävdar att det svartnade totalt

Därefter blev bråket fysiskt. Enligt 45-åringen så gav sig hans fru på honom först och hytte mot honom med saxen och sin knytnäve. “När hon slog honom i huvudet tänkte han att ”nu får det vara nog, jag måste bort härifrån”. Han kände samtidigt en fruktansvärd ilska i sin kropp. Han hade aldrig känt en sådan ilska förut. Ilskan fick honom att ta ett struptag på N.N.” står det i domen. Han berättar vidare om hur det svartnade totalt för honom, och när han sedan fick tillbaka fattningen låg kvinnan livlös på golvet. I handen hade han ett snöre som han dragit åt kring hennes hals.

“Kände panik och ilska”

Mannen själv hävdar att mordet inte var planerat och att han inte hade för avsikt att döda henne. Efter händelsen tog han med sig deras son och gick runt kvarteret. Då hade han svårt att acceptera vad som hänt. “Han gick därför in i huset igen och såg då N.N. ligga på det ställe där han hade lämnat henne. Han kände panik och ilska. Han var då inte längre arg på henne utan på sig själv. Han försökte sedan få det att se ut som om ingenting hade hänt.”

Gjorde sig strategiskt av med bevis

Men trots att det enligt honom inte var meningen att hon skulle dö, så gjorde han inga försök att återuppliva henne, trots att han var väl utbildad inom detta. Han tog även med sig hennes telefon, åkte samma väg som hon brukade ta till jobbet, och slängde den sedan i en soptunna. Väl hemma rullade han in hennes kropp i en matta, lastade in den i bakluckan på sin bil och körde ut till Nacka där han dumpade henne i vattnet.

Avsiktsuppsåt bevisat

Baserat på bland annat mannens egna erkännande, tekniska undersökningar och den rättsmedicinska obduktionen, döms han nu för mordet på sin fru. Åklagaren har bevisat att han “agerade med avsiktsuppsåt” och han kan därför dömas för mord och griftefridsbrott framhåller rätten. Eftersom sonen befann sig på platsen där mordet skedde döms mannen även för grovt barnfridsbrott. Utöver detta ska han betala ett skadestånd på totalt 160 000 kronor till sonen.