Man döms till livstids fängelse för gym-mordet i Göteborg

Susanne Nilsson
Foto: Polisen

På torsdagen dömdes Abdul Elmi, 20, till livstids fängelse för det uppmärksammade  gym-mordet i Göteborg. En vän till honom åtalades i samma mål för skyddande av brottsling, och dömdes till ett års fängelse.

Det var den 28 april i år som den nu dömde mannen sprang in på gymmet Nordic Wellnes i Tuve i Göteborg, och sköt i en annan man i huvudet mitt bland flera andra personer som befann sig på gymmet. Skottet avlossades på två meters håll och var dödande. Gärningsmannen försvann sedan springande från platsen, men fångades på film från övervakningskameror.

Greps hemma hos sin vän

Två timmar efter mordet greps Abdul Elmi hemma hos sin vän, där han gömt sig i källaren. I bostaden hittades nytvättade kläder, som såg exakt ut som de kläder gärningsmannen bar vid mordet. Kläderna är en del av åklagarens bevisning, tillsammans med teknisk bevisning och vittnesuppgifter.

Händelseförloppet klarlagt

Tingsrättens bedömning är att det är ställt utom rimligt tvivel att det var den åtalade mannen som sköt.
– Själva händelseförloppet är klarlagt genom övervakningsfilmen från gymmet. Åtalet bygger i övrigt på ett flertal omständigheter, vittnesmål och teknisk bevisning som var och en för sig är mycket besvärande för den nu dömde mannen. Vid en sammanvägning av bevisningen har rätten bedömt det som uteslutet att någon annan person än den dömde mannen har utfört mordet. Omständigheterna vid mordet är så försvårande att något annat straff än livstids fängelse inte är aktuellt, säger rättens ordförande, rådmannen Johan Wilhelmsson, i ett pressmeddelande.