Man döms till livstid för mord på granne och mordförsök på ex-sambo

Susanne Nilsson

En 28-årig man har dömts till livstids fängelse för mord och mordförsök. Detta efter att han i januari förra året mördade sin granne och försökte mörda sin dåvarande sambo. Mannen döms även på en rad andra punkter, bland annat misshandel, grovt olaga hot och narkotikabrott.

Det var i slutet av januari 2022 som mannen attackerade sin sambo med en stor förskärare. Han högg henne både i ansiktet och på olika delar av kroppen, samt utdelade flera slag mot hennes ansikte och kropp. Även sambons syster, som befann sig i bostaden, skadades då hon försökte gå emellan.

Livsfarlig och hänsynslös

Gärningen var enligt domen både livsfarlig och särskilt hänsynslös, och förloppet var utdraget. De två kvinnorna lyckades till slut fly från lägenheten och fick hjälp av en förbipasserande att larma polisen, som kunde gripa 28-åringen. Både sambon och hennes syster har vittnat om att de trodde de skulle dö. Sambon fick ett antal skär- och stickskador vid händelsen, men överlevde.

Knivhöggs i hjärtat

Runt tre veckor efter mordförsöket på sambon hittades en granne till 28-åringen död i sin lägenhet. 28-åringen har tidigare dömts för att ha misshandlat grannen, och därför blev han snabbt misstänkt. Det visade sig att grannen avlidit efter flera knivhugg, bland annat i hjärtat. Mannen hittades efter att grannar klagat på konstig lukt i porten, och kroppen var då kraftigt förruttnad. Det visade sig sedan att han dött samma helg som mordförsöket på 28-åringens sambo skedde.

Döms till livstid

28-åringen har hela tiden hävdat att han är oskyldig. Göteborgs tingsrätt anser dock att bevisningen mot honom är övertygande, och han döms till livstids fängelse.