Man döms till fängelse efter att ha försökt knuffa ner en annan man på T-banespår

Susanne Nilsson

En 64-årig man har dömts till fängelse för mordförsök efter att han försökt knuffa ner en annan man på ett tunnelbanespår. Det skriver Dagens Nyheter. Händelsen inträffade mitt på dagen den 24 september förra året, på en perrong vid Medborgarplatsen.

Den 64-årige mannen var mycket berusad och satt på en bänk på perrongen. När ett tåg var på väg in till stationen reste han sig och utdelade en hård knuff i bröstet på en yngre man som stod på perrongen tillsammans med några släktingar.

Knuffade med båda händerna

64-åringen knuffade den yngre mannen med båda händerna, men målsäganden lyckades parera knuffen. Den äldre mannen ramlade omkull på golvet samtidigt som tåget rullade in på stationen. Efter händelsen satte sig den 64-årige mannen på en bänk igen. Efter en stund greps han av en polispatrull som kommit till platsen efter att den yngre mannen larmat. Hela händelseförloppet fångades på film av en övervakningskamera.

Dömdes för mordförsök

Stockholms tingsrätt dömde 64-åringen till sex års fängelse för mordförsök. Han ska också betala 200 000 kronor i skadestånd till sitt offer. Enligt rätten var det bara tillfälligheter som gjorde att den yngre mannen inte ramlade ner på spåret när han blev knuffad, och det fanns enligt rätten en avsevärd risk att han skulle ha dött om han hade ramlat ner framför tåget.