Man dömd till livstid för knivmord på sin före detta sambo

Susanne Nilsson

En 42-årig man dömdes idag av Skaraborgs tingsrätt till livstids fängelse för mord på sin före detta sambo. Han dömdes även för grovt barnfridsbrott eftersom deras tre gemensamma döttrar, 11, 13 och 16 år gamla, bevittnade mordet.

Domen föregicks av en lång utredning gällande mannens psykiska mående. Vid den rättspsykiatriska utredning som gjordes av mannen kom man fram till att han led av en allvarlig psykisk störning. Saken togs upp till prövning av Socialstyrelsens rättsliga råd, som delvis gjorde en annan bedömning.

Attackerades i bostaden

Det var i juni 2022 som kvinnan skulle hämta sin dotter hemma hos sin före detta sambo i Falköping. Paret hade separerat fem år tidigare, men fortsatte ha kontakt och barnen var ibland hos sin pappa. På mordkvällen kom kvinnan tillsammans med två av döttrarna för att hämta den tredje dottern hos pappan. Han gick då utan förvarning till attack mot kvinnan med en kniv.

Stort antal knivhugg

Kvinnan fick flera knivhugg, men lyckades ta sig ut ur bostaden och springa till sin bil. Mannen hann ifatt henne och fortsatte hugga henne med kniven. Barnen försökte stoppa honom men lyckades inte, och en av döttrarna larmade SOS alarm medan attacken fortsatte. Kvinnan fick ytterligare ett stort antal knivhugg och avled på gatan utanför mannens bostad. Alla tre barnen fick sårskador på händerna när de försökte stoppa pappan, och två av dem behövde opereras för sina skador.

Handlade medvetet

Mannen greps på platsen och erkände gärningen i polisförhör. Han har inte kunnat ge något motiv till det han gjorde. Den rättspsykiatriska undersökningen visade att han led av en allvarlig psykisk störning vid mordtillfället, och därmed inte kunde han dömas till fängelse. Läkaren som undersökte mannen rekommenderade dock att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle ta upp fallet, vilket också skedde. De gjorde bedömningen att mannen led av en tillfällig psykisk störning vid mordet, men att störningen inte kvarstod vid undersökningstillfället och att mannen därför inte var i behov av rättspsykiatrisk vård.

– Då mannen vid gärningen handlat medvetet fann tingsrätten att han kunde dömas för uppsåtliga brott. Gärningen mot kvinnan hade präglats av stor hänsynslöshet och inneburit ett svårt lidande för offret varför gärningen rubricerades som mord. Gärningarna mot barnen bedömdes som grova barnfridsbrott, säger rättens ordförande Anna-Karin Lundberg i ett pressmeddelande.