Man dömd till livstid för anstiftan till mordet på Emporia 2022 – ytterligare en dömd för medhjälp

Susanne Nilsson
Malmö tingsrätt. Foto: www.domstol.se

En man dömdes på fredagen till livstids fängelse för anstiftan till mord efter dödsskjutningen på köpcentret Emporia i Malmö 2022. En annan man dömdes till tio års fängelse för medhjälp till mord.

En 15-årig pojke har tidigare dömts till ungdomsvård för att ha utfört själva mordet. Rättens bedömning var att han inte agerat ensam vid mordet utan att det skedde i samförstånd med andra personer. Mannen som nu dömts till livstid anses vara den som hade motiv att döda offret och som förmådde 15-åringen att utföra mordet.

Gängkonflikt troligt motiv till mordet

Den 31-årige mannen som sköts till döds inne på Emporia i september 2022 var ledare för den kriminella grupperingen Satudarah Assassins. Efter mordet togs ledarrollen över av den man som nu dömts till livstid för att ha anstiftat mordet. Han ska ha ordnat boende åt 15-åringen före mordet, närvarat på Emporia i anslutning till mordet och haft kopplingar till mordvapnet. Mannen och offret var nära vänner tiden före mordet, och åklagarens teori är att konflikter inom grupperingen ledde till att offrets vänner bestämde att han måste dö.

Fem personer friades från åtal om medhjälp till mord

Ytterligare fem personer åtalades i målet för medhjälp till mord. Dessa friades från den åtalspunkten, men två av dem dömdes för synnerligen grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. En av dem dömdes även för annan brottslighet. De två dömdes till fängelse i sju år respektive sju år och nio månader, och en av dem dömdes även till utvisning.